Maatalous

Vaikea viime vuosi ei vienyt Alanteen marjatilan uskoa tulevaan satokauteen

Antti ja Aarni Alanne luottavat siihen, että ihmiset haluavat mansikoita entiseen tapaan ja ulkomaalaiset kausityöntekijät pääsevät Suomeen ja töihin paimiolaiselle marjatilalle.
Jaana Kankaanpää
Runsaan lajikevalikoiman ansiosta Alanteen marjatilan mansikkakausi alkaa aikaisin ja kestää pitkään.

Kuraisena maaliskuun päivänä paimiolaisen Alanteen marjatilan kausitunnelin uumenissa mansikat aloittelevat kukintaansa. Toive on, että marjat ovat valmiita poimittavaksi toukokuun puolivälistä alkaen.

Korona saattaa nitistää mansikoiden kysyntää, jos rajoitusten takia ihmiset eivät saa kokoontua, Aarni Alanne sanoo. Hän ja hänen isänsä Antti Alanne kuitenkin uskovat, että marjat käyvät kaupaksi viime vuoden tapaan.

"Lisäksi näyttää suhteellisen varmalta, että ulkomaalaiset kausityöntekijät pääsevät maahan", Alanteet toteavat.

Harson alla mansikat kypsyvät kesäkuun alussa ja niitä kerätään heinäkuun puoliväliin. Mansikoiden pääsato saadaan avomaalta. Sitä poimitaan heinäkuun alusta elokuun loppuun.

Kausihuoneista mansikoita kerätään läpi kesän. Syyskuusta alkaen aina lokakuun puoleen väliin kerätään myöhäisiä lajikkeita.

"Eri menetelmillä ja lajikkeilla satokautta pystytään jatkamaan molemmista päistä", Aarni Alanne selittää.

Marjoja on avomaalla noin 30 hehtaaria, kausitunneleissa 3,5 ja harson alla 5 hehtaaria. Lajikkeita on runsas 10.

Kaikkiaan tilalla on viljelyssä noin 190 hehtaaria. Siitä puolet on poimittavaa ja puolet puitavaa, Antti Alanne kertoo.

Mansikka on marjoista tärkein. Lisäksi viljellään vadelmaa, karhunvadelmaa, mustaherukkaa ja karviaisia. Viime vuonna istutettiin ensimmäiset pensasmustikat. Tyrniäkin on jonkin verran.

Vadelmien tuotanto on siirretty kausihuoneisiin, jotta tuuli ja sade eivät pääse varistamaan marjoja. Niin saadaan laadukas sato.

Tuoremarjojen lisäksi ympäri vuoden myydään omassa pakkaamossa pakattuja pakastemarjoja.

Omista marjoista tehdään hilloja ja mehuja, joita menee suora- ja vähittäismyyntinä. Lisäksi kaupan on tilalla tuotettuja ja pakattuja herneitä.

Alanteen tila on gluteeniton, pelloilla viljellään tarha- ja ruokahernettä, kuminaa ja puhdaskauraa. Lisäksi kasvatetaan parsakaalia marjojen sesongin lomaan. Tila harjoittaa myös maatilamatkailua.

Tilan liikevaihto on 2,5 miljoonaa euroa. Tuotantokustannuksista lähes puolet kertyy palkoista.

Lue lisää

"Olemme painottaneet, että maski suojaa kaveria" – Alanteen marjatila vaatii poimijoiltaan tiedon heti rajalla otetusta koronatestistä

Porkkanalla kausitöihin

Ukrainan kausityövoimalennoista vastannut Marko Mäki-Hakola: "Pettymys on valtava! Mitä tekee hallitus?"

Uusi takaisku kausityöntekijöitä tarvitseville: Ukraina kielsi kansalaistensa lähtemisen maasta – torstaina Suomeen saapunut lento jää ainoaksi