Maatalous

Oikeudenmukaista? Kuluttaja pulittaa kotimaisista kasvihuoneperunoista 30 euroa kilo mutta tuottajahinta jää alle 10 euroon – kauppa tienaa kaksikymppiä

S- ja K-ryhmät perustelevat kasvihuoneissa viljellyn kotimaisen perunan hintaa vähäisellä tarjonnalla ja logistiikalla. Tarkkoja euromääräisiä katteita ne eivät kerro.
Pasi Leino
Kasvihuoneissa viljellyn varhaisperunan tuottajahinta on noin 8–10 euroa kilolta, kertoo perunanviljelijä Jukka Sariola Merimaskusta.

Ensimmäiset kotimaiset uuden sadon perunat ilmestyivät myyntiin pääsiäisen alla. Kasvihuoneissa viljeltyjen perunoiden kilohinta hipoo 30 euroa, kun vastaavasti tuontiperunoiden kilohinta on jopa alle 2 euron.

Kotimaisen kasvihuoneperunan tuottajahinta liikkuu merimaskulaisen perunanviljelijän Jukka Sariolan mukaan 8–10 euron tienoilla. Jos kaupan asettama kuluttajahinta on kolminkertaisen, onko tuottajahinta oikeudenmukainen?

Jokaiselle tuotantoketjussa kuuluu jäädä oikeudenmukainen osuus kokonaishinnasta, muotoilee vastauksensa SOK:n tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka. "Jos tuottajahinta olisi 10 euroa kilolta, ei kuluttajahinta olisi 30 euroa", hän epäilee tuottajahinnan paikkansapitävyyttä.

Tarkkoja katteita tai hintatietoja kauppa ei kuitenkaan paljasta.

"Tuotantomäärät ja satokauden tilanne vaikuttavat sekä sisäänosto- että kuluttajahintoihin. Kampanjoitaessa tuotteet myydään tavallista pienemmällä katteella. Kampanjoimme tavallisesti sekä ulkomaalaisella että suomalaisella perunalla. Alkuperämaa ei vaikuta tuotteen katteeseen", kertoo osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen Keskolta. Hän vastasi MT:n kysymyksiin sähköpostitse.

S-ryhmä ja Kesko perustelevat suurta hintaeroa kasvihuoneperunan vähäisellä tarjonnalla ja korkeilla tuotantokustannuksilla.

"Tuottaja- ja kuluttajahinnat laskevat, kun satokausi etenee ja perunaa on hyvin saatavilla. Tämä pätee niin ulkomaalaiseen kuin suomalaiseen perunaan", Eronen kertoo.

"Kuluttajahinnassa on logistiikasta ja jakelusta muodostuneita kustannuksia kaupan katteen lisäksi", Puhakka selittää.

Varhaisperunoiden satokausi alkoi molempien ketjujen myymälöissä helmikuussa. S-ryhmä aloitti egyptiläisillä ja K-ryhmä italialaisilla perunoilla.

"Tällä hetkellä Kesko tuo maahan vain espanjalaista uuden sadon perunaa, mutta yksittäisissä kaupoissa saattaa olla myynnissä muidenkin maiden perunaa", Eronen kertoo.

Ostavatko kuluttajat kotimaista varhaisperunaa, kun vieressä on tarjolla halpaa egyptiläistä?

"Sanoisin, että kyseessä on kaksi eri tuotetta, joille on molemmille omat asiakasryhmänsä", Puhakka sanoo.

Kasvukauden edetessä myyntiin tulee varsinaista varhaisperunaa ensin Ruotsista ja sitten Suomesta. Suomalaisten tuottajien kannalta kuluttajahintojen vaakakuppi heilahtaa yleensä länsinaapurin mukuloiden eduksi.

Puhakan mukaan kaupalla on haasteita saada tuontiperunat myytyä siinä vaiheessa, kun kotimaista avomaavarhaisperunaa alkaa olla riittävästi.

"Tuontiperuna jää silloin usein käsiin, ja se on aito ongelma. Tässä yritetään tasapainoilla joka vuosi. Perunaa tuodaan siihen saakka, kunnes kotimainen täyttää kysynnän".

"Yleensä siinä vaiheessa, kun suomalaista varhaisperunaa on tarjolla riittävästi, kuluttajien kiinnostus tuontiperunaa kohtaan laskee ja Kesko lopettaa varhaisperunan maahantuonnin. Kuluttaja lopulta päättää ajankohdan", kertoo Eronen.

Lue lisää

Uuden sadon kaaleja on kaupoissa normaalia vähemmän – "Tämän pitäisi olla parasta kaalisesonkia, mutta näin ei tänä vuonna ole"

Pula tuontikasviksista jäi lyhyeksi

Video: Näin varhaisperunaa kasvatetaan kasvihuoneessa – Viljelijä: "Vetisistä ja mauttomista perunoista ei pidä kukaan"

Ruotsalaisperuna tukkii kotimaisen markkinat