Maatalous

Korona muutti perunan kysyntärakennetta, vihanneksilla menekki on tasaista

Keräkaalia ja porkkanaa riittää varastoissa toukokuulle.
Pasi Leino
Porkkanan varastomäärä oli suurempi kuin edellisellä varastokaudella, mutta sato on mahtunut hyvin markkinoille.

Kylmä sää huhtikuun alussa on viivästyttänyt perunan istutuksia Euroopan päätuotantomaissa, kertoo MTK. Yöpakkasia sekä lumi- ja vesisateita on ollut laajasti Ranskasta Puolaan.

Koronapandemian vaikutukset näkyvät edelleen perunan kulutus- ja tuotantomäärissä Euroopassa. Erityisesti ranskanperunan kysyntä on laskenut ravintoloiden pysyessä suljettuna.

Ruokaperunan kulutuksen kasvu ei ole sitä pystynyt täysin korvaamaan.

Suomessa koronaviruksen rajoitustoimet leikkasivat perunan kulutusta ravintoloissa ja ammattikeittiöissä, mutta näyttävät lisänneen perunan kulutusta kotitalouksissa merkittävästi.

Kulutusmäärän kasvu ei ole kuitenkaan näkynyt ruokaperunan tuottajahinnassa. Luonnonvarakeskus Luken mukaan helmikuussa hinta oli 18,45 euroa sadalta kilolta. Vuosi aiemmin hinta oli neljä prosenttia korkeampi 19,21 euroa sadalta kilolta.

Varastovihannesten menekki on jatkunut normaalisti ja varastomäärät ovat pienentyneet kevään edetessä, MTK:n markkinakatsauksessa kerrotaan.

Keräkaalin menekki on tällä hetkellä normaalia. Sitä riittää toukokuulle saakka.

Porkkanan markkinatilanne on jatkunut normaalina. Porkkanan varastomäärä oli suurempi kuin edellisellä varastokaudella, mutta sato mahtuu hyvin markkinoille.

Osalla toimijoista varastot ovat jo vähissä tai loppuneet. Osalla porkkana riittää toukokuun puolelle. Varastosäilyvyydessä on näkynyt pitkän ja lämpimän syksyn vaikutukset.

Myös sipulin menekki on jatkunut tasaisena.

Lue lisää

Lämpö näivetti salaatteja mutta helli avomaankurkkuja ja kurpitsoita

Kanadan helteet ajoivat rapsin hinnan uuteen nousuun, Euroopassa sianlihan hinta laskee

Peruna-ala pieneni kotimaassa, kysyntä EU:ssa kasvaa

Oliko viljapörsseissä kupla? Hinnat sahasivat viime viikon