Maatalous

Hanhi- ja hirvivahinkoihin tuskastuneet tuottajat: "Omaisuuden suoja on ohitettu, kun vahinkoa aiheuttavien eläinten karkottaminen kielletään tai sitä rajoitetaan"

Valkoposkihanhet ja hirvet nimettiin "valtionkarjaksi" MTK-Pohjois-Karjalan kevätkokouksessa..
Lari Lievonen
MTK-Pohjois-Karjalan kevätkokous vaatii välittömästi ja riittävästi valkoposkihanhien ampumalupia kaikille lupia hakeneille viljelijöille.

Suomi ja EU ovat ohittaneet Suomen perustuslain omaisuuden suojan kieltämällä ja rajoittamalla vahinkoa aiheuttavien eläinten karkottamisen maa-alueiltaan rangaistuksen uhalla. Näin napakasti otti kantaa MTK-Pohjois-Karjalan kevätkokous keskiviikkona.

Omaisuuden suoja tarkoittaa Suomessa sitä, ettei ketään saa estää käyttämästä omistamaansa tai hallitsemaansa omaisuutta normaalilla tavalla.

"Kun ei ole luvallisia keinoja puolustaa omaisuuttaan ja elinkeinoaan sekä estää vahinkoja, on perustuslain mukainen omaisuuden suoja ohitettu. Valkoposkihanhet ja hirvet ovat ”valtionkarjaa”, jotka ruokailevat ja tuhoavat yksityisen maanomistajan omaisuutta ja haittaavat elinkeinotoimintaa. Vahingoista vain osa korvataan maanomistajille", todettiin tuottajaliiton tiedotteessa.

Kevätkokous vaatii välittömästi ja riittävästi valkoposkihanhien ampumalupia kaikille lupia hakeneille viljelijöille. Samassa yhteydessä vaadittiin myös hirvilupien kohdentamista todellisen eläinkannan mukaan maanomistajan omaisuuden suoja huomioiden.

"Valkoposkihanhien aiheuttamat satovahingot ovat Pohjois-Karjalassa useissa miljoonissa ja samoin hirvien taimikoille aiheuttavat vahingot. Vahingoista vaan osa korvataan maanomistajille."

Kokouksen edunvalvonnan ajankohtaiskatsauksen piti MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola. Hän aloitti toteamalla, että valkoposkihanhesta on muodostumassa jäykän ympäristöhallinnon symboli.

Viime viikolla Varsinais-Suomen elykeskus teki päätökset Uudellemaalle ja Kymenlaaksoon kohdistuvista poikkeuslupahakemuksista. Ampumista tai äänipelotteita ei sallittu karkottamiskeinoina.

Itä- ja Kaakkois-Suomeen kohdistuvia poikkeuslupahakemuksia on edelleen vireillä Varsinais-Suomen elykeskuksessa 140.

"Vaikuttaa siltä, että lintujen karkottamista ampuen ei sallita tänäkään keväänä", totesi Tiirola. Hän kyseenalaisti nykyisen päätöksenteon, jossa erityisesti itäisen Suomen viljelijöitä koskettavasta asiasta päätetään paikallisen viranomaisen sijaan Varsinais-Suomessa.

"Läheisyysperiaatetta pitäisi noudattaa niin EU:n kuin kotimaan lainsäädännön soveltamisessa."

Lue lisää

"Viljelijät tarvitsevat hissipuheen, jolla vastata syytöksiin tuotannon ympäristövaikutuksista"

Pohjois-Karjalan tuottajaliitto saa uuden toiminnanjohtajan – Vilho Pasanen on luotsannut liittoa 1980-luvun lopusta lähtien, Jari Rouvinen aloittaa helmikuussa

Tuoreimmat tiedot julki: Lähes 200 tilaa on saanut luvan valkoposkihanhien ampumiseen

Tohmajärvelle myönnettiin poikkeuslupa valkoposkihanhien ampumiseen – "Viljelyvahinkojen estämiseen ei ole ollut osoitettavissa muuta ratkaisua"