Maatalous

Maisema siistiksi nurkka, läjä ja puska kerrallaan – näin kierrätät akut, koneet, pressut ja vanhat kemikaalit

Pajukoiden ja muiden pensaikoiden raivaaminen kannattaa aloittaa varovaisesti. Niityt ovat helppohoitoisia maiseman kaunistajia.
Sanne Katainen
Romumetallille riittää nyt kysyntää ja nouto voi järjestyä nopeastikin. Kannattaa olla yhteydessä oman paikkakunnan yrittäjiin.. Kuvassa Kuusakoski Oy:n auto hakee maatilalta tyhjennettävää romumetallia.

Maalla pihaan kertyy helposti erilaista rompetta, vanhoja koneita, puutavaraa ja puutarhatarvikkeita. Siistimisprojekti voi tuntua isolta, mutta siitä kannattaa haukata pala kerrallaan. Vaivan palkkana on viihtyisä piha. Joillakin romuilla on myös rahallista arvoa.

Vanhoista koneista ja muusta romumetallista, akuista ja moottoreista kannattaa pyytää tarjoukset paikallisilta yrittäjiltä. Jos kyseessä on yli tuhannen kilon erä, sille järjestyy yleensä noutopalvelu.

”Erityisesti akut on tärkeää saada talteen, sillä ne ovat aina vaarallista jätettä”, Kainuun Ekokympin jäteneuvoja Anu Koskela kertoo.

”Niitä voi tuoda jätekeskukseen, kuten myös metallia.”

Jätteiden kierrätyksessä on alueittaisia eroja, joten oman paikkakunnan käytännöt kannattaa tarkistaa soittamalla jätekeskukseen.

Koneita peittävät pressut lajitellaan yleensä sekajätteeseen, samoin vanhat pyöröpaalimuovit. Sekajätteeseen kuuluvat myös kasvimaaharsot, vanhat kalastusverkot ja köydet. Ne on kuitenkin paloiteltava metrin pätkiksi.

”Sekajäte murskataan ja poltetaan. Pitkän ketjun muodostava jäte, esimerkiksi kalaverkko, voi sotkeentua murskaimeen ja rikkoa sen”, Koskela varoittaa.

Erilaiset kemikaalit, kuten maalit, öljyt ja liuottimet, on tärkeää toimittaa sinne, mihin kerätään vaarallisia jätteitä. Vaarallisia ovat myös kasvinsuojeluaineet, rikkamyrkyt ja biosidit, esimerkiksi rotanmyrkky.

Peitattujen siementen ja paakkuuntuneiden lannoitteiden oikeaa paikkaa pitää kysyä oman kunnan jätekeskuksesta.

”Tyhjät maalipurkit kannattaa lajitella metallijätteeseen. Niitä on turha laittaa vaarallisen jätteen keräykseen”, Koskela neuvoo.

Jos pihalla on puhtaita muovipakkauksia, ne voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Sinne kuuluvat myös puhtaat styroksipakkaukset. Rakennusstyroksi kuuluu kuitenkin seka­jätteeseen.

Jätekeskuksessa otetaan vastaan myös eri tavoin käsiteltyä puuta, mutta ne pitää lajitella erikseen. Eri jakeisiin kuuluvat puhdas puu, kyllästetty, maalattu ja muilla tavoin käsitelty puu, esimerkiksi keittiökalusteet. Betoni ja muu rakennusjäte pitää viedä jätekeskukseen.

”Suurin osa kotitalouden jätteistä otetaan vastaan maksutta. Jos kyseessä on yritys, kuten maatila, jätteistä joutuu maksamaan”, Koskela muistuttaa.

Jätteet on hyvä lajitella jo kotona peräkärryn lavalle. Siten ne on helppo lajitella jätekeskuksessa oikeille paikoilleen.

Kun piha on saatu tyhjennettyä, katse voi seuraavaksi kiinnittyä nokkosiin ja pajupuskiin. Maiseman- ja luonnon­hoidon asiantuntija Paula Salonen Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista kehottaa ennen raivausta selvittämään, mitä pihassa ylipäätään kasvaa.

”Kasvien tunnistukseen ja maaseutumaiseman suunnitteluun kannattaa pyytää apua maa- ja kotitalousnaisilta, jos hanke tuntuu hankalalta”, hän vinkkaa. Ympäristöstä riippuen suunnitteluun voi olla saatavissa myös rahallista tukea.

Pajukoiden ja muiden pensaikoiden raivaaminen kannattaa aloittaa varovaisesti. Peltojen reunavyöhykkeet sitovat ravinteita, ja aikaisin kukkiva paju on tärkeä ravintokasvi pölyttäjille. Pensaikot tarjoavat suojaa myös pesiville linnuille. Siksi niitä ei kannata raivata pesimäaikaan.

”Ranta-alueille kannattaa jättää puustoa ja paikoin myös pensaita”, Salonen neuvoo.

Ennen raivaussahaan tarttumista on hyvä selvittää, ettei alueella vain ole suojelualueita tai metsälakikohteita. Esimerkiksi tervaleppäkorvet ovat luonnonsuojelulailla suojeltu luontotyyppi.

Pihan pusikoiden kesyttämiseen voi riittää niitto muutaman kerran kesässä. Kun perinteiset niittykasvit pääsevät kunnolla kasvuun, riittää niiden hoidoksi niitto kerran vuodessa tai jopa parin vuoden välein. Kun kasvit niitetään loppukesästä, kasvit ehtivät siementää.

Nokkosta ja koiranputkea kasvavalta rehevältä paikalta kasvijäte kannattaa haravoida pois. Vakiintuneella niityllä se kannattaa jättää hetkeksi maahan, että kasvien siemenet ehtivät varista niitylle.

Haitallisten vieraslajien raivaamisessa ei kannata aikailla. Maanomistajalla on velvollisuus hävittää ne. Mitä nopeammin toimeen tarttuu, sitä helpompi kasveista on päästä eroon.

Jos urakka tuntuu isolta, sen edistämiseen kannattaa järjestää talkoot itse tai pyytää apua paikalliselta kyläyhdistykseltä.

”Suurin syy maaseudun maisemien umpeen kasvamiselle on laidunnuksen loppuminen. Jos omille laitumille haluaa eläimiä, niitä voi kysellä osoitteesta laidunpankki.fi. Saman sivuston kautta myös lammas- ja nautatilalliset voivat tarjota eläimiään laiduntajiksi eri kohteisiin”, Salonen vinkkaa.

Lue lisää

Katso video! Hyypänjokilaakso on kyläläisten silmäterä – arvokas maisema pysyy avoimena ylämaankarjan ja ihmisten yhteistyöllä

Jätepisteet tursuilevat mökkipaikkakunnilla – "Ihmiset haluavat jostain syystä juuri juhannuksena päästä eroon tavarasta"

Nuori lampuripolvi haluaa vaalia Iijoen kulttuurimaisemaa – "Maatalous on muutakin kuin ruuantuotantoa"

Romupihat eivät houkuta matkailijoita eivätkä edistä Suomi-kuvaa – maaseutumaiseman ylläpito vaatii yhteistä vaivaa