Maatalous

Mansikkakausi alkaa jopa kaksi viikkoa etuajassa, viljelijälle ripeä tahti ei ole vain ilon aihe: "Kyllähän ne isot massat saisivat tulla vasta heinäkuun puolella"

Kun mansikkaa kypsyy tavallista aiemmin paljon yhtä aikaa, riskinä ovat Veikko Raivion mukaan markkinahäiriöt.
Pentti Vänskä
Veikko Raivion tilalla mansikat kypsyvät vauhdilla.

Kesä rymisteli tänä vuonna paikalle karmit kaulassa: myös kotimaisten mansikoiden makuun päästään tavallista aikaisemmin.

”Kyllä puhutaan aikaisesta kesästä. Satokauden alku on käsillä”, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Pääsatokausi on noin kaksi viikkoa etuajassa.

Tavallisesti se alkaa heinäkuun ensimmäisillä viikoilla. ”Nyt kotimaisen mansikan tarjonta on hyvä.”

Kasvun ja kypsymisen kannalta kevät ja alkukesä ovat olleet mansikalle suotuisia. Makeutta mansikoihin on muodostanut lämpötilan voimakas vaihtelu yön ja päivän välillä.

Veikko Raivion tilalla Suonenjoella mansikka kypsyy vauhdilla. Hieman liiankin. ”Kyllähän ne isot massat saisivat tulla vasta heinäkuun puolella. Mutta minkäpä luonnolle mahtaa.”

Kun mansikkaa kypsyy tavallista aiemmin paljon yhtä aikaa, riskinä ovat Raivion mukaan markkinahäiriöt.

Kiinnostavaa onkin, kääntyykö ihmisten ostokäyttäytyminen samassa suhteessa kesien ja sitä kautta marjasatojen aikaistumisen kanssa.

”Monesti kuulee sanottavan, että mansikan hinta halpenee, kun vain odottaa tarpeeksi kauan. Mutta tarjonnasta päättävät säät. Kun kypsyminen hidastuu, hinta nousee”, Raivio muistuttaa.

Mansikan suhteen ei siis kannata odottaa, vaan ostaa silloin, kun sitä tulee tarjolle, hän vinkkaa. Kun kausi alkaa aikaisemmin, se myös päättyy aikaisemmin.

Vuosi ei silti ole tyystin poikkeuksellinen. Myös vuonna 2018 mansikan satokausi oli aikaisessa. ”Se on kesäkuun lämpötiloista kiinni”, Ilomäki tiivistää.

Kausityövoiman lisäksi mansikkapelloille suuntaavat kuluttajat. Viime kesänä itsepoimintaa oli tavallista enemmän, kun lomalaiset liikkuivat koti-Suomessa.

Myös tästä kesästä odotetaan itsepoiminnan suhteen vilkasta.

Avomaan vadelman kypsyminen menee heinäkuun puolelle, mutta mahdollisuudet aikaiseen korjuuseen ovat vadelmankin suhteen olemassa.

Lue lisää

Marjamyynti käy vilkkaana – "Kysyntä on kovaa, tähän korona ei ole vaikuttanut"

Rapujuhlakaudesta ennakoidaan vilkasta – "Yritykset ovat tehneet ravintoloihin varauksia isoja juhlia varten"

Lasten mansikkasalaatti

Lomalle lompsis