Maatalous

Luomukotieläintuottajat tyrmistyneitä ministeriön aikeista nipistää tukieuroja – pudotus jopa 70 prosenttia nykyisestä

Luomualalta ei heru kiitoksia maa- ja metsätalousministeriön 17.6. julkaisemalle suunnitelmaluonnokselle koskien EU:n yhteisen maatalouspolitiikan toteuttamista Suomessa vuosina 2023–2027.
Pekka Fali
Suomessa on 5 000 luomutilaa, joista 900 tilan pellot ovat luomussa mutta tuotantoeläimet eivät. MMM:n esityksen mukaan tilan kaiken tuotannon pitäisi olla luomua.

Luomuliitto on tyrmistynyt Suomen cap-suunnitelmaan sisältyvistä aikeista leikata rajusti luomukotieläntukia. Ikävä yllätys sisältyi MMM:n 17.6. julkistamaan esitykseen.

"Käytännössä tuottajalle tarkoittaa tämä [MMM:n esitys], että luomukotieläintuki laskee 40–70 prosenttia tai eläinmäärää on kasvatettava kaksin, kolminkertaisesti, jotta tuottaja pääsisi kiinni samaan tukitasoon kuin aiemmin", sanoo Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri.

Luomuala oli viimeiseen saakka siinä käsityksessä, että tukitasot pysyvät ennallaan.

Hehtaariperusteinen korvaus on nyt 134 euroa hehtaarilta ja eläimiä pitää olla vähintään 0,3 eläinyksikköä (ey) hehtaaria kohti. Esimerkiksi nautoja pitää olla yksi kolmea hehtaaria kohti.

MMM:n esittää, että tukea maksettaisiin 122 euroa per hehtaari eläintiheysvaatimuksen ollessa 0,5-1 eläinyksikköä. Tuki tulisi niille hehtaareille, joille eläinyksiköt riittävät.

Eläinyksiön sisältämä eläinten määrä riippuu lajista. Esimerkiksi yksi lehmä on yksi ey, mutta kanoja eläinyksikköön mahtuu useampia.

Luomutuottajien näkökulmasta tilanne on nurinkurinen: Eläimiä pitäisi olla lisää, mutta tukieurojen määrä laskee.

"Valtava pudotus", Rännäri summaa suunnitellun tukimuutoksen taloudellisia vaikutuksia kotieläintuottajille. Pahimmillaan seuraukset ovat niin kovat, että tuottajalla ei enää ole varaa luomukotieläintuotantoon.

"Eläinmäärän kasvattaminen vaarantaa tilan rehuomavaraisuutta, vie pinta-alaa pois myyntikasveilta, kasvattaa tukiriippuvuutta ja riski ylilaidunnukselle kasvaa."

"Muutosehdotus ei ole kenenkään edun mukaista. Se on täysin järjenvastainen ja sotii vahvasti luonnon monimuotoisuuden suojelemisen tavoitetta vastaan", Rännäri jatkaa.

Suomessa on 5 000 luomutilaa, joista 900 tilan pellot ovat luomussa mutta tuotantoeläimet eivät. MMM:n esityksen mukaan kaiken tilan tuotannon pitäisi olla luomua. Ehdotuksella halutaan estää luomupeltotukien valuminen tavanomaiseen kotieläintalouteen. Rännäri pitää perustetta teennäisenä.

"Ei ole yksin tuottajista kiinni, ettei heidän harjoittamansa kotieläintalous ole luomua", toiminnanjohtaja tähdentää.

"Ylipäätään tuottajat saavat kritiikkiä, ettei luomua tule riittävästi markkinoille. Alkutuotanto on kuitenkin vaikeassa tilanteessa, jos seuraava porras ei toimi", Rännäri huomauttaa.

Hän luettelee esimerkkejä. Meijerit eivät tee lisää luomusopimuksia, eikä luomumaitoa kerätä, jos tila ei ole maitoauton reitillä. Luomuvasikoita ostetaan kasvattamoihin tavanomaiseen tuotantoon, koska teurastamo ei ota niitä vastaan luomuna.

Osalle tiloista investoinnit luomukotieläintuotannon aloittamiseksi voivat yksinkertaisesti vaatia liikaa euroja, joten koko tila luomuun -vaatimusta ei voi toteuttaa.

Kuvateksti korjattu 27.6. klo 11:16. Suomessa on 5 000 luomutilaa, joista 900 tilan pellot ovat luomussa mutta tuotantoeläimet eivät

Lue myös:

Cap-uudistuksesta toivotaan syntyvän sopu tällä viikolla – MTK:n huolena turvemaat, paljaan maan kielto, viljelykiertovaatimus ja tuen siirto suurilta pienille tiloille

Lue lisää

Tänään vietetään ensimmäistä luomutuotannon päivää – EU haluaa neljänneksen pelloista luomuun vuoteen 2030 mennessä

MTK: Uusi tukijärjestelmä "tulee muuttamaan viljelyä kasvinviljelytiloilla" – kannusteet syysmuokkaukseen ja kevätviljakiertoon heikkenevät

Luomukasvitiloille tulossa turha rajaus

Mielipide: Ei ole järkevää ylenkatsoa luomua, joka ratkaisee ruokajärjestelmän kestävyyskriisin