Maatalous

Eläinkuljettajien koulutus tiukkenee, vain oppilaitokset saavat antaa opetusta

Heinäkuun alussa muutettu eläinkuljetuslaki edellyttää, että ulkomaille suuntautuville turkiseläinten ja porojen kuljetuksille tehdään reittisuunnitelma.
Saara Lavi
Lakimuutos antaa mahdollisuuden säätää kuljetettaville vasikoille alaikärajan.

Tavallisimpia tuotantoeläimiä ammatikseen kuljettaville tarkoitetun pakollisen koulutuksen ja kokeen järjestää jatkossa alan oppilaitos.

Asiaa koskeva lakimuutos astui voimaan heinäkuun alussa. Aikaisemmin kansallisessa laissa ei ollut säädöksiä koulutuksen järjestämisestä.

Kaupallisia kuljetuksia koskevasta kuljettajakoulutuksesta ja kokeesta määrätään EU:n eläinkuljetusasetuksessa.

Lakimuutoksen tavoitteena on kohentaa tuotantoeläinten lisäksi turkiseläinten ja porojen hyvinvointia pitkissä kuljetuksissa silloin, kun niitä viedään Suomen ulkopuolelle. Mainittujen eläinten kuljettamista varten pitää laatia reittisuunnitelma, maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa. Vastaavaa suunnitelmaa EU-asetus ei vaadi.

Tullille lakimuutos antaa itsenäisen toimivallan eläinkuljetuksia valvovana viranomaisena. Aikaisemmin Tulli pystyi ainoastaan antamaan virka-apua eläinkuljetusten valvonnassa. Tavoitteena on myös, että laitonta pentukauppaa pystytään pitämään silmällä aikaisempaa tehokkaammin.

Laki antaa valtuudet säätää asetuksen, jolla MMM voi määrätä eläinten kuljetuskuntoisuuden vaatimuksista maan sisäisissä kuljetuksissa.

Kyseinen valtuus antaa esimerkiksi mahdollisuuden säätää kuljetettaville vasikoille alaikärajan.

Eläinkuljetuslain muutoksen tavoitteena on EU:n uuden valvonta-asetuksen toimeenpano, viranomaisten toimivaltuuksien selkeyttäminen sekä eläinten hyvinvoinnin parantaminen, MMM tiedottaa.

Lue myös:

Eläinkuljettajat eivät kannata EU:n kaavailemia rajoituksia kuljetusaikoihin – "On hyvä muistaa, että kahdeksassakin tunnissa voi tapahtua vaikka mitä”

Lue lisää

Netissä jaettavat "suloiset" kuvat herättivät eläinlääkärin huomion – kissojen ruokinnasta liikkuu yhä vääriä käsityksiä: "Ruokailu ei ole kissalle ryhmähenkeä vahvistava tapahtuma"

EU-komissio aikoo kieltää tuotantoeläinten häkit 2027 mennessä – turkiseläimet eivät ole listalla mukana

Keskeytetyn suojelukoiratoiminnan uusi koulutus pyörähti käyntiin – Käyttäytymistutkija: "Viettiteoriat ovat vanhaa maailmaa"

Yle: Uusi-Seelanti kieltää karjaviennin meriteitse – syynä eläinten hyvinvointi