Maatalous

Video: Pystyykö laama suojelemaan lampaita pedoilta? "Sen verran outoja nämä ovat liikkeiltään ja käytökseltään, että uskon suden epäröivän"

Timotei ja Jingo ovat parin viikon ajan paiskineet hankehommia lammastilalla.
Carolina Husu

Salon Hajalassa, Mikkolan tilalla, on parin viikon ajan pitänyt vilkaista lammaslaitumelle toisenkin kerran. Matalan ja villaisen katraan laitamilta nousee nyt yhtäkkiä kaksi pitkää, honteloa kaulaa.

Toinen silmäys vahvistaa, että todellakin: laitumella on kaksi laamaa.

7-vuotias tumma Timotei ja 11-vuotias valkea Jingo eivät suinkaan ole huviretkellä, vaan töissä. Ne ovat osa WWF:n vetämää hanketta, jossa selvitetään mahdollisuuksia löytää uusia laumanvartijaeläimiä kotieläintiloille.

Koiria käytetään jo monilla tiloilla pitämään pedot poissa. Niiden käyttöä voidaan lisätä, ja asiasta on parhaillaan tekeillä kysely koiria käyttäville tiloille, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki kertoo.

Uutena vaihtoehtona nousivat esille laamat, joista on hyviä kokemuksia muualta maailmassa. Niitä kokeillaan nyt kahdella suomalaisella lammastilalla.

"Ehkä laamoista tulee ratkaisu joillekin tiloille" Niinimäki arvelee.

Timotei ja Jingo saapuivat Hutkon laama- ja eläintilalta Pukkilasta. Niiden kasvattaja Anu Koivisto lienee Suomen paras laamatuntija, sillä hänellä on 21 laamaa ja pitkä kokemus tästä erikoisesta eläimestä.

"Niin söpö kuin laama onkin, se osaa puolustautua. Monesta muusta eläinlajista poiketen se puolustaa myös muita lajeja", Koivisto kertoo.

Toisin kuin lammas, laama ei ole pakoeläin.

Koivisto arvelee, että susikin perääntyy, kun reilu 200-kiloinen laamanjötkäle tulee epäröimättä kohti. Uroslaamoilla on kuusi veitsenterävää hammasta, joilla saa tarvittaessa pahaa jälkeä aikaan.

"Ihmisille nämä ovat tosi lempeitä", hän muistuttaa.

Mikkolan tilan yrittäjä Peppi Laine uskoo, että laamoilla on todellinen pelotevaikutus petoihin. "Ovat nämä sen verran outoja liikkeiltään ja käytökseltään, että uskon sudenkin epäröivän."

Ja tosiaan, uneliassilmäiset laamat ovat yllättävän nopealiikkeisiä ja säpäköitä. Ei huvittaisi tulla niiden silmissä luokitelluksi pedoksi.

Mikkolan tilalla lampaita siirretään huippuunsa koulutettujen lammaskoirien avulla. Tällä hetkellä laamat ja koirat suhtautuvat toisiinsa epäluuloisesti, joten laamat on kytkettävä, ennen kuin koira päästetään työhön.

Nyt laamat täytyy totuttaa ajatukseen, että koira ei ole lampaille uhka.

Lisää laamoista ja Mikkolan tilan kokemuksista perjantain Maaseudun Tulevaisuudessa.

Lue lisää

Sopisiko aasi puolustamaan Suomessa karjaa susilta? Maailmalla pitkäkorvaisia laumanvartijoita käytetään laitumilla suojana koirapetoja vastaan

Voiko ympäristön ja viljelijän edun yhdistää, vai sotivatko ne toisiaan vastaan?

Koivistojen hurja palapeli: Vilja, metsä, palkkatyö ja green care

Professori: Keskustelu seksuaalisesta häirinnästä paljasti erot Suomen ja Ruotsin välillä