Maatalous

Virossa tuore tapaus afrikkalaista sikaruttoa

Ruokavirasto muistuttaa erityisesti tuontialan toimijoita, Suomeen saapuvia metsästäjiä ja maatalousyrittäjiä ASF-vaarasta.
TULLI
Afrikkalainen sikarutto voi levitä Suomeen esimerkiksi ruokatuomisten mukana. Aino-ruokakoira etsii kiellettyjä tuotteita matkaajien tavaroista.

Virolaiselta sikatilalta on löytynyt afrikkalaista sikaruttoa (ASF), Ruokavirasto tiedottaa.

Harjumaan Kiilin kunnassa, noin 20 kilometriä etelään Tallinnasta, sijaitsevalla 1 700 sian tilalla todettiin kaksi ASF-positiivista sikaa. Viro raportoi asiasta keskiviikkona.

Kun eläimillä todetaan virusta eikä vain vasta-aineita, kyseessä on tuore tartunta, joka voi edelleen tarttua muihin sikoihin.

Ruokaviraston mukaan uusi löydös kertoo siitä, että ASF on yhä Virossa ajankohtainen uhka, mikä on huomioitava kaikissa Viroon kohdistuvissa matkoissa.

Ruokavirasto haluaa jälleen muistuttaa erityisesti tuontialan toimijoita, Suomeen saapuvia metsästäjiä ja maatalousyrittäjiä afrikkalaisen sikaruton vaarasta.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy kaikissa Baltian maissa ja lisäksi tautia on runsaasti Puolassa, Pohjois-Saksan Itäosissa ja Unkarissa erityisesti villisioissa.

Erityistä huolellisuutta ja rajoitusten huomioimista tarvitaan tuotaessa Suomeen sian- tai villisian lihatuotteita, käytettyjä maatalouskoneita, rehuja tai muuta vastaavaa materiaalia, joka voi kuljettaa virusta mukanaan, Ruokavirasto korostaa.

Tartunta voi levitä myös esimerkiksi metsästysmatkailun myötä, jos varusteita ei puhdisteta kunnolla.

Aiheet ASF
Lue lisää

Afrikkalainen sikarutto pääsi kahteen sikalaan Saksassa

Saksa pystyttää uutta muuria itärajalle – EU maksaa siitä 9 miljoonaa euroa

Villisikojen kanta räjähti 30 vuodessa - saksalaistila huolissaan ASF:stä

Metsästäjiä koulutetaan villisikojen metsästyksessä – Metsästäjäliitto sai MMM:ltä hankerahoituksen kahdelle vuodelle