Maatalous

Sade keskeytti puinnit puoleksitoista viikoksi Korpilahdella – "Vilja alkaa pian itämään"

Maaseutuyrittäjä Sirkku Mennala huomauttaa, että osalla tiloista puinteja ei ole päästy aloittamaan vielä ollenkaan.
Petteri Kivimäki
Maaseutuyrittäjä Sirkku Mennalan mukaan märkyys ja koleus uhkaavat nyt heikentää sadon laatua.

Maaseutuyrittäjä Sirkku Mennala Jyväskylän Korpilahden Saakoskelta kuvailee kuluvaa kasvukautta erittäin haasteelliseksi.

"Heinä–elokuun vaihteessa saimme puitua pelloilta kuminan ja vehnän. Pikkuisen yli puolivälissä ollaan puintien osalta, mutta valtaosa ohrasta ja kaurasta on edelleen pellossa. Sääolosuhteet ovat viimeisten parin viikon aikana hankaloituneet huomattavasti", viljanviljelytilaa pyörittävä Mennala kertoo.

Harmaita hiuksia aiheuttavat raskaat, päivästä toiseen jatkuvat sateet ja siitä pelloille lankeava märkyys.

"Viljan laatu kärsii joka päivä. Jos sateet vain jatkuvat jatkumistaan, niin vilja alkaa pian tähkässä itämään", Mennala pohtii.

Sateet keskeyttivät Leustun tilan puinnit peräti puoleksitoista viikoksi. Maanantaina töitä päästiin viimein jatkamaan Muuramen puolella sijaitsevalla pellolla.

"Kun märille pelloille joudutaan menemään painavilla koneilla, kärsii pellon kunto. Märkyys aiheuttaa monenlaisia murheita."

Sirkku Mennalan mukaan kuiva ja kuuma keskikesä vahingoitti satoa määrällisesti. Märkyys ja koleus uhkaavat puolestaan nyt heikentää satoa laadullisesti.

"Sääennusteet eivät lupaa hyvää tänne Keski-Suomeen. Sateet näyttäisivät jatkuvan koko viikon ja vasta viikonlopulle olisi luvassa aurinkoisempaa keliä."

Maaseutuyrittäjä huomauttaa, että osalla tiloista puinteja ei ole päästy aloittamaan vielä ollenkaan.

"Jonkin verran tilannetta omalla kohdalla on helpottanut se, että olemme kunnostaneet peltojamme muun muassa salaojittamalla. Siitä on apua, kun raskaat sateet osuvat tällä lailla kohdalle."

Tuleville viikoille korpilahtelainen toivoo aurinkoista, tuulista ja nykyistä lämpimämpää säätä.

Lue lisää

Östnyland: Porvoolaisen viljelijän kadonneiden kaurojen arvoitus selvisi – taustalla oli toisen viljelijän inhimillinen erehdys

Syysvilja-ala kasvaa reilusti, kasvustoja kannattaa nyt tarkkailla etanoiden ja kahukärpästen varalta

Saadaanko kuivuus ratkaistua pakottamalla pilvet satamaan? Hannele Korhonen sai tehtäväkseen ratkaista, kuinka kuiva maa saadaan vihertämään

Video: Ensimmäinen ja toinen rehusato yllättivät runsaudellaan – kolmossadon teko käynnistyi Kuhmalahdella