Maatalous

"En ole 20 vuoden aikana nähnyt näin huonoa satoa" – härkäpapusato jäi viidesosaan tavanomaisesta

Härkäpapu tuli Karviaisten tilan viljelykiertoon kuusi vuotta sitten. Tänä vuonna sadon määrä jäi noin viidesosaan tavanomaisesta.
Pasi Leino
Härkäpapu valmistui jo heinäkuussa, vaikka sen olisi pitänyt kasvaa syksyyn asti.

Huono sato näkyi tänä vuonna erityisesti härkäpavussa.

"Härkäpapu saatiin tänä vuonna puitua jo heinäkuussa. Tämä ei kuitenkaan ollut härkäpavun vuosi", Katriina Klinckowström Karviaisten tilalta Salon Angelniemeltä kertoo.

Härkäpapu on ollut Karviaisten tilalla kiertokasvina vuodesta 2016 asti. Sitä on viljelyssä vuosittain omaan käyttöön.

"Härkäpapu tuli mukaan kiertokasviksi ja maanparannuskasviksi. Härkäpavulla on niin hyvät juuret ja juurinystyrät ja se sitoo hiiltä", Klinckowström kertoo.

Härkäpavun lisäksi kierrossa on syysruista, kevätvehnää, syysvehnää, ohraa ja kuminaa.

Härkäpapusadon laatu oli tänä vuonna hyvä. Määrä sen sijaan jäi noin viidesosaan tavanomaisesta.

Klinckowströmin mukaan kevätkylvöt saatiin tehtyä hyvissä ajoin ennen toukokuisia sateita, mutta sateet ja helle pilasivat sadon.

"Tällaiset pitkät sade- ja kuivuuskaudet ovat ilmastonmuutoksen tuomia. Härkäpapu ei kasvattanut pituutta, kun olisi pitänyt. Se kukki, valmistui ja lopetti kasvun ennenaikaisesti", Klinckowström harmittelee.

Katriinan mies Martin Klinckowström on viljellyt Karviaisten tilaa jo 20 vuoden ajan. "En ole koskaan nähnyt näin huonoa satoa", hän kertoo.

Tilalla aiotaan huonosta sadosta johtuen jatkossa viljellä enemmän syyskasveja. Härkäpapu pysyy kierrossa mukana.

"Härkäpapu pitää saada kylvöön mahdollisimman aikaisin, jotta kasvi pääsee mahdollisimman hyvään ja nopeaan kasvuun keväällä."

Härkäpapusato jatkojalostetaan härkäpaputuotteiksi heti tilalla. Suosituimmat tuotteet ovat härkäpapurouhe ja aamiaismurot.

Huonosta sadosta huolimatta härkäpavusta saadaan jalostettua tuotteita tavalliseen tapaan.

"Lähiseudulta saadaan ostettua myös lisää härkäpapua, jos omat loppuvat", Katriina Klinckowström kertoo.

Härkäpavusta jalostettuja tuotteita myydään K- ja S-kaupoissa sekä satunnaisesti kesäpuodeissa. Kunnat ja keskuskeittiöt käyttävät myös härkäpaputuotteita.

Härkäpavun puinnit ovat ProAgrian kasvukausikatsauksen mukaan pisimmällä Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Lounais-Suomessa, jossa sato on puitu lähes kokonaan.

Etelä-Pohjanmaalla härkäpavusta on puitu 60–70 %.

Pohjois-Pohjanmaalla härkäpapua päästään puimaan vasta syyskuun loppupuolella.

Satoarviot vaihtelevat heikosta välttävään. Useimmilla alueilla sadon arvioidaan jäävän noin puoleen tavanomaisesta.

Lue myös:

Sateet liottavat viljakasvustoja ja peltoja – kasvukausi silti parisen viikkoa edellä normaalista

Pasi Leino
Härkäpapusato jäi kuivuuden takia viidesosaan tavanomaisesta.
Lue lisää

Sadot jopa puolittuivat Pohjanmaan rannikolla – Vaasan pohjoispuolen kunnissa tilanne huonompi kuin maakunnan eteläosassa

Varsinais-Suomi pui katovuoden satoa – "Monilla tiloilla mietitään nyt, millä tuotantopanokset ostetaan"

Huono satovuosi iskee kovaa sikatiloihin – ”Tilanteen kärjistyminen voi johtaa siihen, että rakennemuutos tapahtuu väkivaltaisesti"

Puinnit lähes valmiit – heikoimmat viljakasvustot jäävät peltoon tai menevät polttoon