Maatalous

Tänään vietetään ensimmäistä luomutuotannon päivää – EU haluaa neljänneksen pelloista luomuun vuoteen 2030 mennessä

Euroopan parlamentti, Euroopan neuvosto ja Euroopan komissio julistavat syyskuun 23. päivän viralliseksi Euroopan unionin luomutuotannon päiväksi.
Petteri Kivimäki
Luomutuotanto on kasvanut 2010-luvulla, joten EU:n ja Suomen tavoitteet tuotantopinta-alan kasvattamisesta vaikuttavat realistisilta.

Tänään 23. syyskuuta vietetään EU:n virallista luomutuotannon päivää. Se on osa EU:n luomun toimintasuunnitelmaa, joka julkaistiin viime keväänä.

"On ilo juhlia tänään ensimmäistä luomutuotannon omaa päivää. Vaikka juhlapuheita tärkeämpää ovat käytännön teot luomun edistämiseksi, on hienoa, että luomun arvo kestävän ruuantuotannon veturina noteerataan Euroopassa nyt näin isosti", iloitsee Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

EU:n Pellolta pöytään -strategia ja biodiversitettistrategia ovat asettaneet tavoitteeksi, että vuonna 2030 neljännes EU:n peltoalasta olisi luomutuotannossa. Tällä hetkellä Suomen peltoalasta 14,5 prosenttia on luomutuotannossa.

Suomessa julkaistiin kesäkuussa kansallinen luomuohjelma Luomu 2.0. Myös Suomen omassa tavoitteessa pyritään nostamaan luomutuotannon määrä neljännekseen maan peltoalasta. Lisäksi ohjelmassa on tavoitteita luomumyynnin kehitykselle, ammattikeittiöiden luomun käytölle, luomuviennille sekä osaamisen kehittämiselle.

"Kansallinen luomuohjelma asettaa kunnianhimoisia tavoitteita suomalaiselle luomutuotannolle ja tunnistaa hienosti tarpeen kasvattaa sekä kysyntää että tuotantoa. Kriittistä kuitenkin on, miten ohjelma laitetaan toimeen ja minkälaisia resursseja sille ohjataan, jotta tavoitteet voidaan saavuttaa", Lamminparras sanoo.

Sekä luomumarkkinat että luomuala ovat kasvaneet 2010-luvulla. Markkinanäkökulmasta 25 prosentin tavoite peltoalalle on realistinen, sillä nykyisellä kasvuvauhdilla luomun myynti kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä.

Luomutuotanto vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja ruokajärjestelmän kestävyyttä. Lisäksi luomulla on vahva kysyntäpotentiaali. Siksi alan kasvua olisi syytä tukea myös tukipolitiikalla.

CAP-suunnitelman mukaan luomutiloille maksettaisiin jatkossakin omaa luomukorvausta, mutta suunniteltu budjetti ei todennäköisesti riitä luomutuotannon tavoitteiden saavuttamiseen.

"On hyvin huolestuttavaa, että Suomen budjetti luomukorvaukselle vaikuttaa riittämättömältä. Asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan luomulle riittävä rahoitus", Lamminparras toteaa.

Lue lisää

EU:n metsään liittyvät aloitteet voivat aiheuttaa päänvaivaa metsänomistajalle

Mielipide: Ei ole järkevää ylenkatsoa luomua, joka ratkaisee ruokajärjestelmän kestävyyskriisin

Luomukasvitiloille tulossa turha rajaus

Luomu on ratkaisu kestävyyskriisiin