Maatalous

Valion Annikka Hurme lopettaisi näennäisviljelyn ja siirtyisi kohti pitkäjänteistä ruokapolitiikkaa

"Tuottajahintojen nousu edellyttää yritysten toiminnan tehostamista ja onnistumista liiketoiminnassa."
Jarkko Sirkiä
Maatalous ja ruuantuotanto voi nousta Suomen kilpailukyvyn voimavaraksi, näkee Annikka Hurme.

"Alkutuotannon kriisi johtuu kustannusten järkyttävästä noususta. Samaan aikaan myös elintarviketeollisuuden energia-, rahti- ja palkkakustannukset ovat nousussa", toteaa Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme.

"Tuottajahintojen nousu edellyttää, että Valion on onnistuttava liiketoiminnassa. Vain toimintaa tehostamalla pystymme kattamaan teollisuuden kustannusten nousun ja auttamaan samalla alkutuotantoa."

Hurmeen mukaan tuotteiden hinnat määräytyvät markkinoilla ja niiden osalta ratkaisu on myös kuluttajien käsissä. Kilpailussa pärjää uusilla innovatiivisillä tuotteilla.

"Meidän on onnistuttava kovassa kilpailussa niin että kuluttaja valitsee juuri meidän tuotteen. Pitää myös muistaa, että kannattavuuteen vaikuttaa hinnan lisäksi määrä."

Hurme nostaa esiin myös ruokaketjun korkean verotuksen. Siihen liittyen hän torjuu kansallisen elintarvikkeisiin kohdistuvan terveysveron. Hänen mukaansa se heikentää kotimaisen tuotteiden asemaa kilpailussa.

Ruuan arvonlisäveron lasku edistäisi vastaavasti kotimaisen, laadukkaan tuotteen kilpailukykyä

Pitemmällä tähtäyksellä Hurme haluaisi siirtyä nykyisestä maatalouspolitiikasta pitkäjänteiseen ruokapolitiikkaan, joka huomioisi niin maatalouden, ilmaston kuin ruokaturvan kokonaisuutena.

"Näennäisviljelyn tukeminen on lopettava ja investointituet kohdistettava oikein. Meillä on nyt tietoa ja taitoa siihen, miten tehdään kestävää, vastuullista ja luonnon monimuotoisuuden varmistamaa ruoantuotantoa."

"Maatalous ja ruoantuotanto voisi tulevaisuudessa olla Suomen kilpailukyvyn ja viennin voimavara, oli kyse sitten lannan muuttamisesta biokaasuksi ja luomulannoitteiksi tai uusista tavoista tuottaa ruokaa tulevaisuudessa", Hurme toteaa.

Lue lisää

Tuottajan saatava hiilikaupasta euroja

Lensikö jogurttipurkin kansi sekajätteeseen? Ei kannattaisi, sillä alumiini on kysytty raaka-aine, muistuttaa Valio

EU:n maitomarkkinat ovat vakaat ja kysyntä hyvä, mutta tiloilla vakava kustannuskriisi

MTK:n Marttila: Maatalouden kannattavuuskriisi korjataan markkinoilla – "Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että valtio pelastaa ja kaikki jatkuu ennallaan"