LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Kotimaista kikhernettä – onnistuu! Kesän sää oli monelle muulle kasville hankala, mutta kikherne porskutti

Apetit saavutti juuresten satotavoitteet, mutta herne ja pinaatti kärsivät säävaihteluista.
Sanne Katainen
Apetitin Räpin koetilalla viljeltiin kesällä kikhernettä puolen hehtaarin alalla.

"Kikherne kasvoi todella hyvin eivätkä muita satokauden kasveja kurittaneet säänvaihtelut tuntuneet vaikuttavan sen menestykseen.”

Näin kertoo Apetitin Räpin koetilan tutkimusagronomi Maria Pero.

Tilalla on saatu päätökseen Green Future of Satakunta -hankkeen ensimmäinen satokausi. Hanke tähtää kotimaisen kikherneen ja kukkakaalin viljelyn kehitykseen.

Kikherne on Apetitille täysin uusi kasvi. Pakastekukkakaalia ei ole tuotettu Suomessa vuoden 2008 jälkeen.

”Alustavat tulokset ensimmäisen viljelykauden osalta näyttävät lupaavilta", Pero kertoo.

Kikhernettä kasvatettiin puolen hehtaarin alalla. Kolmivuotisen hankkeen aikana sen viljelyalaa todennäköisesti kasvatetaan ja kokeiluun otetaan mahdollisesti myös muita palkokasveja.

Myös kukkakaali menestyi hyvin. Sen viljelyalan kasvattamisen haasteita ovat esimerkiksi kukkakaalin pilkkominen ja käsittely valmiiksi pakasteeksi sekä satohuippujen hävikki.

Räpillä viljeltiin myös härkäpapua toista kertaa laajemmassa mittakaavassa.

”Pitkän aikavälin tavoitteena on jatkaa härkäpavun viljelyä ja kasvattaa sen viljelyalaa sekä päästä testaamaan sitä ja muita kotimaisia kasviproteiinilähteitä Apetitin tuotteissa”, Pero sanoo.

Apetitin Räpin koetilalla kehitetään kotimaisten avomaakasvisten viljelymenetelmiä ja testataan uusia viljelylajikkeita.

Apetit saavuttaa näillä näkymin alkuvuodesta asetetut juuresten, muun muassa punajuuren, palsternakan, purjon ja mukulasellerin satotavoitteet. Myös porkkanan ja perunan tavoitemääriin päästään.

Hankalista säänvaihteluista kärsivät erityisesti kesän sadonkorjuun kasvit, kuten herne ja pinaatti.

”Säiden aiheuttamat haasteet alkoivat heti keväällä, kun viileä ja märkä keli vaikeutti kylvöjä ja itämistä", kertoo Apetitin hankinta- ja viljelytyspäällikkö Gunta Cirule.

"Myös alkukesän kuuma ja kuiva sää tuli kasvuvaiheiden näkökulmasta väärään aikaan. Onneksi elokuun runsaat sateet auttoivat juuresten kasvua – juuressatoa nostetaan nyt pitkin syksyä.”

Cirule kertoo, että juuresten sadonkorjuu on aivan loppuvaiheessa. "Loppusyksyn nosto-olosuhteet ovat olleet peltojen märkyyden takia haastavia, mutta onneksi pakkaset ovat olleet pieniä eivätkä juurikaan vaikuttaneet nostoihin.”

Lue myös: Tie pakastevihannespussiin käy Räpin koetilan pellon kautta – Apetitin oma tila tuottaa tutkimustietoa sopimusviljelyn tarpeisiin

Lue lisää

Apetitin tytäryhtiö Avena Nordic Grain myy Viljakaupan Baltian toiminnot: "Suomen liiketoiminta ollut Baltiaa terveemmällä pohjalla jo pitkään"

Avena tähtää Euroopan vientiin uudella rypsinsiemenjauheellaan

Apetit paransi aavistuksen liiketulostaan – tietyistä viljalaaduista on jo selkeää puutetta

Kalapuikkofanit saavat uuden kotimaisen vaihtoehdon, kun Apetitin silakkapuikot uivat kaupan pakastealtaisiin