Maatalous

350 lehmän brittitila vaihtoi kahdesta yhteen lypsykertaan päivässä

Maidontuotanto on nyt 18 prosenttia pienempi kuin kahden lypsyn mallissa. Kustannukset alenivat ja sekä eläinten että ihmisten stressi väheni.
Kuvakaappaus / fwi.co.uk
Pääosa tilan maidosta myydään Arlalle, mutta 8–9 prosenttia pullotetaan ja myydään pikkukauppojen kautta tai kuluttajan ovelle toimitettuna.

Brittiläiset Chris ja Rachel Knowles siirtyivät 350 lypsävän tilallaan kahdesta päivittäisestä lypsykerrasta yhteen. Tavoitteena oli parantaa maidon pitoisuuksia ja vähentää sekä eläinten että ihmisten stressiä, Farmers Weekly -lehti kertoo.

Moni lypsyasemaa käyttävä tila pyrkii mahdollisimman korkeaan tuotokseen, ja yhtenä keinona saatetaan siirtyä kahdesta kolmeen lypsykertaan päivässä. Knowlesit kulkevat siis vastavirtaan.

Päätös lypsykertojen vähentämisestä tehtiin 2018. Aluksi kokeiluun valittiin 80 lehmää.

Yhtenä perusteena oli, että etäämpänä sijaitsevaa isoa laidunlohkoa pystyttäisiin käyttämään tehokkaammin hyväksi, kun lypsylle ei tarvitsisi tulla kuin kerran päivässä.

Seuraavana vuonna koko karja siirrettiin yhden lypsykerran malliin. Ensimmäisenä vuonna maitomäärä putosi 30 prosenttia.

Noin viisi prosenttia eläimistä oli karsittava, koska ne eivät sopeutuneet uuteen malliin.

Ensimmäisen vuoden jälkeen maitomäärä alkoi nousta ja nyt maidontuotanto on 18 prosenttia pienempi kuin kahden lypsyn mallissa.

Tuotos ei alkujaankaan ollut kovin korkea: nyt lehmät tuottavat keskimäärin 4 100 litraa vuodessa.

Maidon pitoisuudet ovat nousseet. Kun rasvan ja valkuaisen summa aiemmin oli 8,2 prosenttia, se on nyt 9,1. Se johti noin 10 prosentin nousuun maidon litrahinnassa.

Väkirehun määrä on voitu puolittaa. Säästöä tulee myös työvoimakuluissa sekä esimerkiksi sähkölaskussa.

Kustannussäästöt eivät täysin kata tuottojen vähenemistä, mutta ero entiseen on Knowlesien mukaan vain viitisen prosenttia.

Pluspuolella on muun muassa eläinten parempi kunto.

Pääosa tilan maidosta myydään Arlalle, mutta 8–9 prosenttia pullotetaan ja myydään pikkukauppojen kautta tai kuluttajan ovelle toimitettuna. Pullomaito myy Knowlesien mukaan paremmin, kun ostaja tietää, että taustalla on eläimille tavallista stressittömämpi tuotantotapa.

Myös isäntäväen stressi on helpottanut. Pariskunta toivoo, että uusi tuotantomalli saisi heidän jälkikasvunsa kiinnostumaan tilan jatkamisesta.

Lue lisää

Tammojen verestä kerättävää hormonia yhdessä eläinlääkkeessä Suomessa – Professori: "Käyttö on marginaalista"

Viljatori.fi-palvelu lopetetaan – palvelun oli tarkoitus tehostaa viljakauppaa, mutta käyttäjiä ei löytynyt

Ravinteiden tasaisempi jako torjuisi nälkää ja luontokatoa – tutkijat visioivat kannustimeksi planeettavaluuttaa

Lukijalta: S-Ryhmän peltorahasto herättää pelkoa ja inhoa