Maatalous

Tammojen verestä kerättävää hormonia yhdessä eläinlääkkeessä Suomessa – Professori: "Käyttö on marginaalista"

Suigonania vet -valmistetta käytetään lähinnä sikataloudessa ensikoiden kiimojen yhtäaikaistamiseen.
Eija Mansikkamäki
Islannissa on noin 80 000 hevosta, jotka kaikki ovat islanninhevosia. Niitä käytetään runsaasti matkailussa, mutta myös apuna muun muassa lampaiden paimennuksessa vuorilla. Kuvan islanninhevoset eivät liity veribisnekseen.

"Suomessa käytetään Suigonania hyvin marginaalisesti", toteaa professori Olli Peltoniemi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Valmistetta käytetään Peltoniemen mukaan lähinnä ensikoiden kiimojen synkronointiin. Muun muassa Keski-Euroopassa valmistetta käytetään kauppanimellä PG600 sikojen vieroituskiiman tukemiseen.

Tuoteselosteen mukaan Suigonanian vet -valmisteen sisältämät koriongonadotropiini (HCG) ja seerumigonadotropiini (PMSG) saavat aikaan luonnollisen kiiman emakoilla ja ensikoilla. Lisäksi PMSG aktivoi munarakkuloiden kehittymistä ja kypsymistä, mikä voi parantaa tiinehtymistä ja lisätä syntyvien porsaiden määrää.

PMSG-hormonin käyttö sikataloudessa nousi esiin, kun Islannin elintarvike- ja eläinlääkintävirasto (MAST) ryhtyi tutkimaan eläinsuojelujärjestön salaa kuvaamaa videota, jossa kohdellaan raa’asti hormonia tuottavia niin sanottuja veritammoja. Tammoilta kerätään verta alkutiineyden aikana.

Fimean lääkehaun mukaan Suigonan vet on ainoa Suomessa käytettävä eläinlääke, jonka vaikuttava aine on PMSG.

Ruokavirastolla ei ole tietoa lääkkeen käyttömääristä. "Koska markkinoilla on vain yksi valmiste, tiedon pystyy liikesalaisuuksien vuoksi varmaan saamaan vain lääkkeen myyntiluvanhaltijalta tai markkinoijalta, jos he sen haluavat antaa", kommentoi ylitarkastaja Liisa Kaartinen Ruokavirastosta.

Eläinten terveys ETT tiedotti 1.12.2021 että sikaloiden terveysluokitusrekisteri Sikavan mukaan Suigonan -valmistetta käytettiin 22 pitopaikalla ja noin 600 eläimelle vuonna 2020. Suomessa on noin 80 000 emakkoa. Sikavaan kirjataan kaikkien Suomen sikaloiden lääkkeiden käyttö.

Suigonanin käyttö on mahdollista vain reseptillä ja eläinlääkärin suorittaman tutkimuksen perusteella. Valmistetta ei käytetä lihasioille, eikä sen käyttö aiheuta jäämiä sianlihaan tai vaaranna elintarviketurvallisuutta, ETT tiedottaa.

Valmistetta markkinoi Suomessa MSD Animal Health Oy, jonka eläinlääkäri Sanna Nikunen kertoo yhtiön suhtautuvan eläinten hyvinvointiin vakavasti.

"Se on äärimmäisen tärkeää MSD Animal Healthille. Voimassa oleviin sopimuksiimme sisältyy eläinten hyvinvointivaatimuksia, ja teemme yhteistyötä tavarantoimittajiemme kanssa eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Keskustelemme ja tarkastelemme tätä asiaa toimittajamme kanssa, jotta ymmärrämme, mitä on tapahtunut, ja ryhdymme tarvittaviin toimiin", Nikunen kommentoi eläinsuojelujärjestön videosta noussutta kohua.

Lue myös: Islannissa kuohuu tammanverikohu – yli 40 vuotta jatkunut verifarmibisnes viranomaistutkinnan ja hevosihmisten vihan kohteena

Juttua täydennetty 2.12. Eläinten terveys ETT:n tiedoilla Suigonanin käyttömääristä.

Lue lisää

Maajussi-ohjelman Ann Winterillä kestänyt islanninhevosten lumo yli 30 vuotta – "Voiko onnea olla enempää, kuin päästä ratsastamaan oman lapsen ja lapsenlapsen kanssa!"

Islannissa kuohuu tammanverikohu – yli 40 vuotta jatkunut verifarmibisnes viranomaistutkinnan ja hevosihmisten vihan kohteena

Suomalainen kesäihottumatutkimus selvittää yliherkkyysreaktioita – tutkittavana maitohappobakteereja ja kasvien polyfenoleja sisältävä hoitotuote

”Aina naurattaa, kun ratsastaa!” – Lajin vaihto ja tavoitteellinen valmentautuminen muuttivat Susanna ja Aava Porrin hevoselämän