Maatalous

Minkkien koronarokotukset alkoivat ensimmäisillä tiloilla Suomessa ja EU:ssa

Rokotukset tehdään FIFURin ja Helsingin yliopiston tutkijaryhmän yhteishankkeessa kehitetyllä minkkien koronavirusrokotteella
Jorma Uusitalo/Turkistalous-lehti
Kuvassa annetaan minkeille rokotusta koronavirusta vastaan turkistilalla Kalajoella. Rokotusta antaa Tuomas Joensuu ja oikealla on Maksim Stelnykovych.

Ensimmäiset FIFURin jäsentuottajat ovat aloittaneet Suomen tarhaminkkikannan rokotukset tiloillaan SARS-Cov2-koronavirusta vastaan, tiedottaa Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR.

”On hienoa, että pääsemme nyt pitkän lupaprosessin ja rokotteiden valmistamisen jälkeen rokottamaan eläimiä ensimmäisenä toimijana Euroopan unionissa”, sanoo FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

Minkkien rokotukset tehdään FIFURin ja Helsingin yliopiston tutkijaryhmän yhteishankkeessa kehitetyllä minkkien koronavirusrokotteella. Reseptilääkkeenkaltainen, kokeellinen rokotevalmiste nimeltään ”FurcoVac” sai Ruokavirastolta ensimmäisen ehdollisen käyttöluvan 22.9. Suuremman rokote-erän ehdollisen käyttöluvan Ruokavirasto myönsi 20.12.

Valmisteella ei ole myyntilupaa, käyttöluvan hakija ja saaja on FIFUR. Rokotehankkeen on kokonaan rahoittanut turkiselinkeino ja FIFUR.

”Ensi vaiheessa rokotetaan minkkejä hiukan alle 50 000:lla rokoteannoksella riskiperusteisesti tiloilla niissä turkistuotantoalueen kunnissa, joissa koronatapauksia on nyt esiintynyt ihmisillä eniten. Tavoitteena on, että vuodenvaihteen jälkeen päästään rokottamaan kaikki siitosminkkinaaraat. Kukin minkki saa kaksi annosta ja rokotettavia eläimiä tulee lähemmäs 200 000”, kertoo FIFURin tutkimusjohtaja Jussi Peura, joka vastaa FIFURin koronavarautumisesta.

Viranomaisten asettamat tiukat koronasuojaussäännöt minkkitiloilla jatkuvat ja henkilöliikenne pitää rajoittaa minimiin. Tästä syystä FIFUR ja minkintuottajat eivät valitettavasti voi esimerkiksi päästää mediaa tiloille kuvaamaan rokotuksia.

”Tautisuojaus ja EU:n määräämä testausohjelma minkkitiloilla jatkuvat edelleen. Täytyy suuresti kiittää jäsenyrittäjiämme ja tilojen työntekijöitä, jotka ovat jaksaneet vetää tiukkoja koronaturvatoimia jo yli 1,5 vuotta, eikä Suomen minkkitiloilla ole tähän mennessä todettu eläinten koronatartuntoja”, Peura kiittää tuottajia.

Lue lisää

Mökkiväki innostui pienpetopyynnistä – eri puolille Suomea vietiin viime kevään ja kesän aikana yhteensä 400 minkkiloukkua ja 80 supiloukkua

Suomen suurin vieraspetohanke käynnissä – "Petopyytäjiä muistettiin pitkään vain kiitospuheissa, tämä hanke on ensimmäinen konkreettinen teko edistää pyyntiä ja luonnonhoitotyötä"

Vieraspetopyyntiä viedään vihdoin harrastetoiminnasta kohti luonnonhoitotyötä – arvokkaiden lintuvesien kunnostuksessa niitto ja ruoppaukset eivät yksin riitä

"Minkkituotanto palannut kannattavaksi" – Saga Furs: Ketun osalta tilanne ei ole yhtä hyvä