Maatalous

Lisää biokaasuautoja ja ilmalämpöpumppuja – Arla koventaa hiilipäästöjen vähennystavoitetta

Arla Foodsin uusi ilmastotavoite on linjassa sen kanssa, että ilmaston lämpeneminen pysyisi 1,5 asteessa.
Jarkko Sirkiä
Arla Suomi vähentää päästöjä nopeammin kuin koko konserni.

Meijerikonserni Arla Foods pyrkii tehostamaan hiilipäästöjen vähentämistä siirtymällä fossiilivapaaseen kuljetuskalustoon, vihreään sähköön ja matalaenergiaratkaisuihin. Uusi tavoite on linjassa ilmaston lämpenemisen 1,5 asteessa pitämiseen tarvittavien vähennysten kanssa.

Tavoitteena on vähentää tuotannon, logistiikan ja energiankäytön päästöjä 63 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 lähtötasosta. Näin konserni kaksinkertaistaa toimintojensa aiemman 30 prosentin vähennystavoitteen ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Maito- ja jakeluautoissa siirrytään fossiilivapaisiin polttoaineisiin. Lisäksi yhtiö siirtyy käyttämään uusiutuvaa sähköä ja pienentämään energian käyttöä muun muassa ilmalämpöpumppujen sekä lämmön talteenottojärjestelmien avulla tuotantolaitoksilla ja toimistoissa.

Suomessa tahti on nopeampi, kuin koko konsernissa.

”Olemme siirtyneet vesivoimalla tuotettuun fossiilittomaan sähköön kaikissa toimipisteissämme kaksi vuotta sitten. Tänä vuonna lisäämme biokaasua hyödyntävien autojemme määrää tuotteiden jakelussa asiakkaille ja maidon keruussa tiloilta. Selvitämme myös erilaisia uusiutuvan energian mahdollisuuksia”, kertoo Arla Suomen vastuullisuusjohtaja Saara Azbel tiedotteessa.

Science Based Targets (SBTi) -aloite on hyväksynyt Arlan tavoitteen listalleen, josta löytyy myös Valio.

"Olemme erittäin tyytyväisiä, että Science Based Target Initiative on katsonut tavoitteemme sen mukaiseksi, mitä uusin tiede sanoo olevan tarpeen Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi", Arla Foodsin konsernijohtaja Peder Tuborgh sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

Arlan rekat tankkaavat jo ensi vuonna lannasta ja nurmesta tehtyä nesteytettyä biokaasua Tikan maitotilalla Kurikassa

Ovatko turvepellot turhaan lahti- penkillä?

Vihreä vety ja vaelluskalojen paluu

Kuluttaja-asiamies peräänkuuluttaa tarkkuutta ympäristöväittämiin – "Ettei lipsuta viherpesun tai yleistämisen puolelle"