Maatalous

Opiskelijakaksikko teki voittovideon: Maatilan työturvallisuus on asenteesta kiinni

Mela järjesti luonnonvara-alan ammattikorkeakouluopiskelijoille Fiksut farmivideot -kilpailun. Sen tavoitteena oli houkutella maatalouden opiskelijat pohtimaan työturvallisuutta uudella tavalla.
Kuvakaappaus, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela
Elettiinpä vuotta 1821 tai 2045 maatalousyrittäjän työ on tapaturmariskejä täynnä. Moni vaaranpaikka jäisi kokematta, jos asiat hoitaisi kuntoon ajallaan, kertoo Fiksut farmivideot -kilpailun voittanut filmi.

Maatilojen turvallisuudesta voi kertoa täyttä asiaa huumorilla höystettynä. Näin tekivät Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijat Markus Kupari ja Ilkka Saarikoski, joiden video voitti 3 000 euron palkinnon Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan Fiksut farmivideot -kilpailussa.

Kuparin ja Saarikosken video on pariminuuttinen aikamatka 1800-luvun alkupuolelta lähitulevaisuuteen. Työturvallisuusriskit vaihtuvat rikkinäisestä lekasta kyberhyökkäykseen, mutta viesti kautta aikojen on sama: Asenne ratkaisee – aina on aikaa.

Kyberturvallisuuden oivaltava mukaan ottaminen sai erityisesti kiitoksia Melan asiantuntijaraadilta.

"Onhan meillä jo nyt kokemuksia lypsyrobottien hakkeroinneista", sanoi Melan toimitusjohtaja Päivi Huotari voittajien julkistustilaisuudessa perjantaina 14.1. Koronan takia tilaisuus pidettiin etänä.

Kilpailussa myönnettiin myös kaksi kunniamainintaa, molemmat suuruudeltaan 1 000 euroa.

Johanna Muotkavaaran ja Sanna Saarela video keskittyy lypsykarjatilan työturvallisuuteen ja korostaa rauhallisuuden merkitystä eläinten parissa oltaessa. Lopuksi muistutetaan, että oma palautuminen on tärkeä osa työturvallisuutta. Muotkavaara ja Saarela opiskelevat Lapin ammattikorkeakoulussa.

Aihevalinta on osuva, sillä eläinten parissa työskennellessä sattuu eniten vakavia tapaturmia, Huotari huomautti perjantaina.

Toisen kunniamaininnan sai Emilia Leppämäki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. TikTok-tyylinen video paketoi hauskasti ja lennokkaasti yhteen monia työturvallisuusvinkkejä, kuten työvaatteiden ja siistin työympäristön merkityksen.

Fiksut farmivideot -kilpailu on osa Melan Nolla tapaturmaa vuodessa -teemaa.

Kilpailu järjestettiin 16.8.–31.10.2021 ja siihen saivat osallistua 18 vuotta täyttäneet luonnonvara-alan ammattikorkeakouluopiskelijat, joko yksin tai opiskelijaryhmänä.

Kisaan osallistui kymmenkunta videota, kertoo lomitus- ja työkykypalveluiden johtaja Päivi Wallin Melasta.

Nolla tapaturmaa vuodessa voi kuulostaa vaikealta tavoitteelta, mutta Wallinin mukaan sitä ei ole mahdotonta saavuttaa.

"Joka toiselle maatalousyrittäjälle ei satu yhtään tapaturmaa työuransa aikana", hän kertoi perjantaina.

Lue lisää

Työterveyslaitos: Sairauspoissaolojen kasvu koronatartuntojen myötä voi aiheuttaa merkittävää haittaa

Maatalouden työturvallisuus laahaa muita aloja perässä: yrittäjistä ja työntekijöistä iso osa työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyvän lainsäädännön sekä valvonnan ulkopuolella EU:ssa

Lisää vaikuttavuutta työtapaturmien torjuntaan

Koneviesti: Maataloudessa sattuu runsaasti vakavia työtapaturmia verrattuna moniin muihin toimialoihin – iän karttuessa viljelijöiden tapaturmariskit kasvavat