Maatalous

9 125 päivän laatutyö palkitaan kultaisella maitomitalilla

Suomalaisilla maitotiloilla tehdään herkeämättä töitä sen eteen, että käyttämämme maitotuotteet ovat laadukkaita. Parhaat tilat palkitaan vuosittain Walter Ehrströmin säätiön kultaisilla mitaleilla.
Johannes Tervo
Suomessa on noin 253 000 lypsylehmää.

Korona on jo kahtena vuonna pilannut juhlat, joissa suomalaisia laatumaidontuottajia palkitaan Walter Ehrströmin säätiön kultamitaleilla. Valtakunnallisen juhlan sijaan heitä on muistettu meijereiden omissa tilaisuuksissa eri puolilla Suomea.

Viime vuonna säätiö myönsi 126 tilalle kultaisen mitalin. Se kertoo, että tiloilla on 25 vuotta eli 9 125 päivää keskeytyksettä tuotettu korkeimman laatuluokan maitoa.

Tiloista kaksi vastaanotti mitalin jo toista kertaa eli laatumaitoa on tuotettu peräti 50 vuotta yhteen menoon. Huippusuoritukseen ylsivät Kirsti ja Jarmo Mikkolan tila Jämijärvellä sekä Kyösti ja Heikki Aholan tila Haapavedellä.

Korkeimman laatuluokan eli E-luokan maito ei synny sattumalta, vaan edellyttää tilalla herkeämätöntä tarkkuutta maidon lypsyhygienian ja utareterveyden osalta, muistuttaa Maitohygienialiitto.

Maito on luonnontuote, jossa on aina jonkin verran bakteereja ja soluja. Bakteeri- ja solumäärille on asetettu raja-arvot ja E-luokan osalta ne ovat kaikkein tiukimmat. Kultamitalitilan maidossa ei saa olla antibiootti- tai pesuainejäämiä eikä muita laatupoikkeamia. Yksikin laatupoikkeama johtaa siihen, että palkintovuosien laskenta aloitetaan alusta, Maitohygienialiitto muistuttaa.

Vuonna 2020 suomalaisesta maidosta lähes 97 prosenttia kuului E-luokkaan.

Luonnonvarakeskus Luken tilastojen mukaan Suomessa oli viime vuoden marraskuussa hieman alle 5 000 maidontuottajaa. Heistä 137 piti luomukarjaa.

Lypsylehmiä meillä on noin 253 000 ja ne lypsävät vuodessa vajaa 2 400 miljoonaa litraa maitoa. Keskituotos on 9 000 litran tietämillä. Keskimäärin tiloilla oli noin 46 lypsylehmää. Yli sadan lehmän tiloja on hieman runsas 500. Vuoden 2020 lopussa viidenneksellä maitotiloista lypsyn hoiti robotti.

Mutta kuka olikaan Walter Ehrström (1890–1966), jonka mukaan säätiö on saanut nimensä? Hän teki töitä Helsingin kaupungineläinlääkärinä ja loi kaupunkiin maidontarkastusjärjestelmän. Se otettiin käyttöön muissakin kaupungeissa ja kauppaloissa ja oli mallina 1946 säädetyssä maidontarkastuslaissa.

Ehrström oli ensimmäinen suomalainen, joka väitteli tohtoriksi maitohygienian alalta.

Walter Ehrströmin säätiön mitalien saajat

Lue myös:

Luomakosken tilalle toistamiseen kultainen mitali laatumaidosta – mitalijuhlat siirtyivät koronan takia ensi kevääseen

Kari Salonen
Viime vuonna 126 maitotilaa palkittiin kultaisella mitalilla työstään suomalaisen maidon eteen.
Lue lisää

Suomalaiset lehmät rikkoivat ennätyksen – tuotosseurannan maitotilojen keskituotos kipusi yli 10 000 maitokilon

Luomakosken tilalle toistamiseen kultainen mitali laatumaidosta – mitalijuhlat siirtyivät koronan takia ensi kevääseen

Maidontuottaja Anu Ahlholm uskoo, että alaan liittyvä keskustelu jatkuu: "Meidän pitää vain kestää se, osallistua siihen, ja vaikuttaa sitä kautta"

Arla laskee jokaisen maitotilansa hiilijalanjäljen – euromääräisiä kannustimia aletaan rakentaa aikaisintaan ensi vuonna