Maatalous

Maitomaa saavutti kansainvälisen eläinten hyvinvoinnin sertifikaatin – Suomi johtaa muuta Eurooppaa 2–0

Maatalous 09.07.2018

WQ-sertifikaatti määrittää useilla eri mittareilla eläinten perustarpeiden toteutumista. Kaikki 170 tilaa on auditoitu erikseen.


Pentti Vänskä
Maitomaan meijeri toimii Suonenjoella. Osuuskuntaan kuuluu 170 itä- ja keskisuomalaista tilaa.

Itsenäisen Maitomaa -meijerin kaikki 170 tilaa ovat saaneet kansainvälisen eläinten hyvinvointia varmentavan sertifioinnin. Welfare Quality (WQ) -sertifikaatin on Suomessa ja Euroopassa saanut aiemmin vain Juustoportti.

Maitomaan meijeri toimii Suonenjoella, ja osuuskuntaan kuuluvat tilat sijaitsevat Etelä- ja Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa ja Karjalan alueella. Kaikki tilat on auditoitu erikseen.

WQ -sertifikaatin ovat kehittäneet eurooppalaiset tutkimusinstituutit ja yliopistot. Siihen sisältyy mittausmenetelmä, jossa otetaan huomioon eläinten kasvatusympäristö, terveys, niille ominainen käyttäytyminen ja ruokinta.

Auditoinnissa jokainen tila saa arvosanan, joka kertoo eläinten hyvinvoinnin tasosta. Tilan tulee suoriutua tasaisen hyvin kaikissa hyvinvoinnin osa-alueissa.

Eläinten hyvinvoinnin asiantuntija ja toimitusjohtaja Essi Wallenius Armenta Benessi Oy:stä kertoo, että WQ-auditointi ei ole vaatimusluettelo, vaan se mittaa eläinten perustarpeiden toteutumista tiloilla.

"Tietyt osa-alueet saavat suuremman painoarvon kuin toiset: esimerkiksi tuotantoeläinten veden saanti on arvokkaampaa kuin ulospääsy, mutta kaikki tekijät vaikuttavat tilojen loppuarvosanaan. On mahtavaa saada jo toinen tällainen tunnustus Suomeen", hän toteaa tiedotteessa.

Sertifiointi on Maitomaan mukaan osa sen panostuksia vientiin. Toukokuun alussa osuusmeijeri kertoi investoinnista uusiin toimitiloihin, jotka täydentävät Suonenjoen tuotantolaitosta.

Lue myös: Juustoportti sai ensimmäisenä eurooppalaismeijerinä Welfare Quality - sertifioinnin

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT