Maatalous

Tukes: Gammayökkösen torjuntaan on vaihtoehtoja

Toukka vahingoittaa muun muassa öljy- ja palkokasveja sekä perunaa ja juurikasta.
Gammayökkösen toukkia perunalla.

Parhaillaan laajoja tuhoja aiheuttavan gammayökkösen torjuntaan on periaatteessa hyväksytty vain yksi valmiste, Turex 50 WP. Muitakin vaihtoehtoja kuitenkin on, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes linjaa tiedotteessaan.

Gammayökkösen toukat ovat syöneet esimerkiksi isoja härkäpapuviljelyksiä aivan puhtaaksi lyhyessä ajassa.

Kasvinsuojeluainerekisteristä löytyy tällä hetkellä vain yksi valmiste, jonka hyväksyttynä käyttötarkoituksena mainitaan gammayökkönen.

"Hyväksytyissä tuhoeläinvalmisteissa ei voida mainita kaikkia yksittäisiä tuhoeläinlajeja. Siten myöskään gammayökköstä ei ole välttämättä mainittu kaikissa Suomessa hyväksytyn valmisteen käyttöohjeissa", ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila Tukesista sanoo tiedotteessa.

"Meidän tulkintamme mukaan kuitenkin myös muun muassa perhostoukkien torjuntaan hyväksytyt Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW käyvät gammayökkösten torjuntaan Turex 50 WP:n lisäksi", hän jatkaa.

Kentältä tulleiden tietojen perusteella gammayökköset ovat aiheuttaneet niin isoa tuhoa, että kyseessä on hätätilanne, Kallio-Mannila toteaa.

Tällaisissa kasvinsuojelun hätätilanteissa Tukesin on mahdollista hyväksyä myös muita valmisteita poikkeusluvalla yökkösen torjuntaan. Virastossa onkin vireillä poikkeuslupahakemukset gammayökkösten torjuntaan öljykasveilla, härkäpavulla sekä kuminalla viljelmän perustamisvuonna, jolloin ei korjata satoa.

Tukesista muistutetaan, että valmisteiden käytössä tulee ehdottomasti noudattaa käytön rajoituksia.

Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW sisältävät pyretroideja, jotka ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille. Niiden käytössä vesistöjen läheisyydessä on oltava huolellinen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Toimiiko palovaroittimesi? Joka toisessa palohälytyksen tehneessä kodissa ei oe toiminut

Uutissivusto: Koirien punkkikarkotteissa on tehoainetta, jonka käyttö on kielletty kasvinsuojelussa

Kaupunkilaisten vastarinta puri – Parainen siirsi vieraslajin tuhoruiskutuksia