Maatalous

Britanniankin karjatilat kärvistelevät kuivuudessa – "Emme usko saavamme hallitukselta penniäkään"

Kuivuus on leikannut Britannian viljasatoa tähän mennessä noin viidenneksen. Pahin tilanne on karjalla, jolla ei ole tarpeeksi rehua.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Olly Costar ja hänen poikansa William Costar ruokkivat nälkäisiä lampaita keskiviikkona Oxfordshiren Standlakessa. Costarilla on 800 lammasta, joista suurinta osaa on täytynyt ruokkia koko kesän ajan kaksi kertaa päivässä.

"Kuka olisi uskonut, että sateisen kevään jälkeen tästä tulisi tällainen autiomaa", oxfordshireläinen Olly Costar sanoo ja näyttää ympäröiviä peltojaan. Nurmi on palanut karrelle.

Costar on yksi niistä brittiviljelijöistä, joilla kuivuus tuntuu jo rahapussissa. Hän on ruokkinut karjaansa heinäkuun alusta lähtien heinällä. Ruohoa on saatavilla säiliörehuksi vain vähän, ja sen hinta on kohonnut pilviin.

Britannian tuottajajärjestön (Nfu) mukaan tämänhetkinen kuivuus aiheuttaa päänvaivaa erityisesti karjankasvattajille.

"Karjan ruokinnan tuottajakohtaiset kustannukset lähentelevät eläinten määrästä riippuen Britanniassa 30 000:ta puntaa (noin 33 500:ta euroa)", Nfu:n Isobel Bretherton kertoo.

Useilla karjatiloilla päiväkustannukset ovat nousseet useisiin satoihin puntiin pelkän ruokinnan takia, Britannian uutistoimisto BBC on kertonut. Paikoittain eläimiä on täytynyt lopettaa rehu- ja vesipulan takia.

Costarin tilalla karjaa ei ole jouduttu teurastamaan kuivuuden takia.

Costar ei kommentoi kustannuksiaan mutta myötää tappiota jo syntyneen. Hän vertailee tilannetta viime vuoteen.

"Normaalisti tähän aikaan karja syö nurmirehua laitumella. Näiden pitäisi olla nyt ulkona", Costar viittaa satapäiseen nautakarjaansa, joka ei ole päässyt tänä kesänä laitumelle surkean nurmitilanteen vuoksi.

Lampaita hän käy ruokkimassa kaksi kertaa päivässä.

"Suurin osa heinästä on mennyt aiemmin myyntiin. Nyt kaikki päätyvät parempiin suihin."

Britannian tuottajajärjestö on vaatinut maan hallitusta ryhtymään toimiin. Järjestö toivoo apua heinän kuljetuksiin sekä jakeluun. Hallitus on sanonut auttavansa, mutta konkreettiset toimet ovat jääneet vielä ohuiksi.

"Olemme painottaneet hallituksellemme, että maanviljelijät ovat suurissa vaikeuksissa, kun otetaan huomioon kylmä kevät ja sitä seuranneet tuskaiset lämpöaallot", Bretherton sanoo.

Nfu on avannut rehupankin, jolla karjankasvattajat voivat paikantaa saatavilla olevaa rehua. Paikallinen ympäristövirasto on lähtenyt mukaan auttamaan tuottajia kasteluissa, koska vettä on kulunut kasteluihin puolet enemmän kuin normaalisti.

"Kustannukset myös kastelusta ovat valtavat tänä vuonna, ja osa on jo joutunut turvautumaan verkostoveteen. Olemme kirjoittaneet maan kuudelle suurimmalle pankille, jotta he tarjoutuisivat auttamaan siihen asti, että hankalat olosuhteet helpottavat", Bretherton kommentoi tilannetta.

Nfu seuraa tiiviisti, millaisia kuivuustoimia tuottajille myönnetään muualla Euroopassa. Niistä halutaan ottaa mallia myös Britanniassa.

"Yritämme, että meillä tuet saataisiin maksuun mahdollisimman nopeasti."

Viljan sato jää viidenneksen keskiarvoa pienemmäksi Britanniassa, Nfu arvioi.

Ohraa viljelevät Nick ja Sarah Potter ovat menettäneet tähän mennessä puolet sadostaan.

Vuosi on ollut kokonaisuudessaan hankala. Ensin keväiset tulvat runtelivat pellot, minkä jälkeen alkoi kuivuusjakso.

”Keväällä meillä satoi 53 millimetriä 20 minuutissa ja nyt tämä", Potterit harmittelevat.

Vaikka tuottajajärjestö painostaa hallitusta ryhtymään pian kriisitoimiin, Potterit ja Costar eivät usko hallituksen auttavan heitä. Sitä he eivät näytä myöskään vaativan.

"Me brittiviljelijät tykkäämme valittaa, mutten usko saavani hallitukselta penniäkään", Costar hymähtää.

Tukiaikaistuksien tai korvausten sijaan Potterit sekä Costar odottavat toiveikkaana sateita. Tummia pilviä on alkanut kerääntyä taivaalle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tämä vihannes kasvaa jopa 10 senttiä päivässä ja pellot tuottavat satoa keskimäärin 10 vuotta

Markkinakatsaus: Helle iski Euroopan viljoihin, satoarviot edelleen runsaita

Viskaalin tila uskoo lähiruokaan ja lähiteurastukseen – Muhokselle kaksi uutta jättinavettaa