Maatalous

Yhtiöt mukaan talkoisiin: Tilojen välistä säilörehukauppaa halutaan helpottaa

Maatalous 22.08.2018

Normaalitilanteessa pitkät välimatkat vievät pohjan karkearehumarkkinoilta. Nyt tarvitsijoiden ja tarjoajien toivotaan löytävän toisensa.


Kari Salonen
Säilörehupaaleja pellolla. Kuvan paalit eivät liity juttuun.

Lantmännen Agro, Hankkija, Valio, Atria Tuottajat ja HK Scan ovat ilmoittaneet avustavansa tilojen välistä karkearehukauppaa. Yksi keino on esimerkiksi järjestellä yhtiöiden omia kuljetuksia niin, että paluukuormissa on mahdollista kuljettaa säilörehua tiloilta toisille.

Normaalioloissa säilörehulle ei olisi juurikaan markkinoita. Merkittävänä esteenä ovat eritoten pitkien kuljetusmatkojen aiheuttamat kustannukset.

Yritykset ilmoittavat myös auttavansa säilörehua myyviä ja ostavia tiloja löytämään toisensa sekä lupaavat kartoittaa sopivia rahoitusjärjestelyjä sekä ostajalle että myyjälle.

Yritykset ovat lähteneet mukaan MTK:n haasteeseen, jonka järjestö esitti useille maatalouskaupan ja teollisuuden toimijoille. Tavoitteena on turvata rehun riittävyys maito- ja nautakarjatiloilla tulevalla sisäruokintakaudella.

Vaarana on, että ilman lisärehua monilla tiloilla joudutaan hätäteurastamaan karjaa tai pahimmassa tapauksessa koko tuotanto kaatuu rehunpuutteeseen.

Sekä MTK että useat tuottajaosuuskunnat kannustavat kaikkia kynnelle kykeneviä tiloja korjaamaan kolmannen rehusadon – myös siinä tapauksessa, että ei tarvitse sitä itse.

Tarvetta kuljetuksille on pääasiassa vasta ensi vuoden puolella. Päätös kolmannen sadon korjuusta on kuitenkin tehtävä nyt, MTK muistuttaa.

Korjuuta ja säilörehun myyntiä harkitsevat viljelijät tarvitsevat päätöksensä tueksi jo nyt varmuuden kuljetusmahdollisuudesta pidemmänkin matkan päähän.

"Tämä edellyttää myös sitä, että ostajilla ja potentiaalisilla myyjillä on tieto toisistaan ja koko ketju tekee yhteistyötä", MTK:n tiedotteessa todetaan.

"Pahinta olisi, jos tänä syksynä joudutaan hätäteurastamaan eläimiä ja ensi kesänä todettaisiin ylivuotista rehua olevan runsaasti varastossa."

HK Scan on avannut oman rehupörssipalvelun helpottamaan säilörehun ja oljen kauppaa.

”Karkearehupörssi tarjoaa ajantasaista tietoa myynnissä olevista karkearehueristä ja niiden sijainneista. Tässä kriisitilanteessa on erittäin tärkeää, että yksikään paali ei nyt mene hukkaan”, sanoo HK Scanin eläinhankinnasta ja tuottajapalveluista vastaava johtaja Pia Nybäck.

Netissä toimiva palvelu on ilmainen eikä sitä ole rajattu ei ole rajattu pelkästään yhtiön omille tuottajille. Ilmoitukset ovat kartalla, josta tilat voivat selata lähellä olevia eriä.

Valio puolestaan kannustaa viljelijöitä ilmoittamaan tarjolla olevista rehueristä joko Artturi-palvelun Facebook-ryhmässä tai Valma-kaupan ilmoitustaululla, kertoo edunvalvontajohtaja Ilkka Pohjamo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT