Orkla ei karsi säilykkeistä - haluaa tarjota suomalaiskurkkuja
Norjalaisten omistama Orkla pohtii Taffel-perunalastujen valmistuksen lopettamista Ahvenanmaalla. Orkla Foods Finlandin mukaan kurkkusäilykkeiden tuotannon karsimiselle Suomessa ei ole tarvetta.
Suomen suurimmat teollisuuskurkkujen säilöjät käyttävät pääosin kotimaista raaka-ainetta. Kuva: Jaana Kankaanpää"Haluamme jatkossakin tarjota kotimaassa valmistettuja kurkkusäilykkeitä suomalaiseen makuun", sanoo Orkla Foods Finlandin viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Emma Vironmäki.
Orkla Foods Finland käyttää vuodessa noin 3 miljoonaa kiloa avomaankurkkuja, joita myydään Felix-tuotemerkillä. "Hyvänä sato vuonna lähes kaikki on kotimaista."
Myös toinen Suomessa toimiva suuri avomaankurkkujen säilöjä piikkiöläinen Sauvon Säilyke käyttää pääosin kotimaisia kurkkuja. "Vuodessa säilötään 3 000–3 500 tonnia kurkkuja. Pyrimme hankkimaan ne ensisijaisesti kotimaasta", kertoo toimitusjohtaja Tom Saurén.
Suomeen tuodaan teollisuuskurkkuja Keski-Euroopasta, erityisesti Saksasta. Keski-Euroopan suurten kurkkumaiden merkittävin kilpailuetu on edullinen kausityövoima.
Yhtiöt paikkaavat tuonnilla huonoja satovuosia.
"Saksalaisella kurkulla pidennetään sesonkia. Näin pääsemme pakkaamaan jo juhannuksen jälkeen, jolloin Suomesta ei vielä saada satoa", Vironmäki kertoo.
Salon Vihanneshalli säilöö ainoastaan suomalaisia avomaan kurkkuja. Peltitölkkeihin päätyy noin miljoona kiloa kurkkuja vuodessa ja jokaisen purkin kyljessä on kotimaisuuden takaava sirkkalehtimerkki
"Tuonnilla saadaan painettua kotimaisen raaka-aineen hintaa", sanoo yhtiön toimitusjohtaja Aki Nyyssönen.
Vironmäki ja Taurén eivät kerro liikesalaisuuteen vedoten, paljonko ne maksavat sopimustuottajilleen.
Salon Vihanneshallin tuottajahinta on noin 40 senttiä kilolta. Se on Nyyssösen mukaan lähes sama kuin muilla Suomessa teollisuuskurkkuja valmistavilla eikä juuri eroa eurooppalaisesta keskihinnasta.
Lopullinen hinta määräytyy yrityskohtaisten laatuvaatimusten perusteella, hän lisää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
