
Rupiset perunat ranskalaisten raaka-aineeksi, priimaa kotikeittiöihin – kuivuus piinasi perunanviljelyä Tyrnävällä
Mäläskän Peruna viljelee sadalla hehtaarilla 13 eri lajiketta. Hajauttaminen turvaa sadon hankalissakin olosuhteissa.
Jimi Kokko lastasi perunaa kuljetusrekan kyytiin maanantaina Mäläskän perunatilalla. Sakari Karhula sitoi kuormaa. Kuva: Maiju PohjanheimoMulta pölisee kylmässä syysviimassa, kun tuhannen kilon perunalaatikot tyhjenevät valtavan täysperävaunuyhdistelmän lavalle.
Täysi perunalasti matkaa rupisuuden vuoksi Pohjolan Perunalle teollisuuden tarpeisiin. Siellä valmistetaan muun muassa Mummon ranskanperunoita.
"Rupi on tämän vuoden ongelma", perunanviljelijä Mikko Mäläskä toteaa. Kuivuus aiheuttaa perunalle rupisuutta.
"Sateet tulivat liian myöhään."
Muutoin hän kuvailee satoa ihan kohtuulliseksi. Hyvälaatuista perunaa on onneksi varaston täydeltä.
Mäläskän Peruna toimittaa perunaa Osuuskauppa Arinalle, Koillismaan Osuuskaupalle sekä teollisuuteen Pohjois-Suomeen ja Pohjois-Ruotsiin.
Sadan hehtaarin alalla viljelyksessä on 13 eri lajiketta.
"Siikliä, puikulaa, Annabelleä, Galaa... Ei uskalla yhden varassa mennä. Eniten on yleisperunalajikkeita", Mäläskä kertoo.
Perunan lisäksi tilalla viljellään rehuohraa 90 hehtaarin alalla sekä nurmea ja niittypeltoa yhteensä 50 hehtaarilla.
Syksyn sateista ei ole juuri ollut riesaa. Varastoperunan nosto käynnistyi Mäläskän tilalla aikataulussaan puolitoista viikkoa sitten.
"Yli puolen välin ollaan", Mäläskä kertoo.
Osa perunasta nostettiin jo kesällä.
Apunaan yrittäjällä on neljä vakituista työntekijää ja sadonkorjuun aikana lisäksi yhdeksän kausityöntekijää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
