Viljelykasvit valittu kysynnän mukaan
”Meillä on viljelyssä vähintään kymmenen kasvia, joille on kysyntää. Se on meille sopiva tapa toimia pariin lajiin keskittymisen sijaan”, kertoo Puromäen Puutarhan yrittäjä Jukka Kinnunen.
Tuotteet myydään tukun kautta pääasiassa paikallisille markkinoille.
”Olisi ollut hölmöä ryhtyä viljelemään samoja lajeja, joita naapuritkin viljelevät ja ängetä tukossa oleville markkinoille”, sanoo Hanne Kinnunen.
Tila siirtyi pariskunnalle sukupolvenvaihdoksella 2009.
”Valkosipuli, parsa- ja kukkakaali, kiinankaali, keräsalaatti, kevätsipuli, parsa ja mitä kaikkea muuta meillä olikaan”, laskevat Kinnuset ääneen.
Kasveja valitaan ja vaihdetaan kysynnän mukaan.
Asioita on opiskeltu aikuisopistolla sekä kantapään kautta. Molemmilla on parhaillaan viljelypuutarhurin opinnot käynnissä, Hanne on valmistunut aiemmin puutarhuriksi.
”Esimerkiksi kotimaiselle purjolle olisi kysyntää, mutta sen viljelyn ja kauppavalmistelun työläyteen nähden tuottajahinta on niin matala, ettei viljelyä kannattanut jatkaa”, kertoo Jukka.
Puromäen tilan pelloilla kasvaa eniten viljaa, vihanneksia kasvaa vajaalla yhdeksällä hehtaarilla.
Kinnuset kannustavat vihannesviljelijöitä kokeilemaan uusia asioita. Puromäessä aloitettiin kasvihuoneviljely viime vuonna. Toinen kasvihuone valmistuu tänä vuonna. Toissa vuonna rakennettiin tila kylmävarastointiin ja tuotteiden kauppakunnostukseen.
”Suunnittelimme aluksi käyvämme tilan ulkopuolella töissä, sitten mielessä oli osa-aikainen viljely, mutta nyt olemme päätyneet täysipäiväisiksi viljelijöiksi”, kertoo Jukka.
Kinnuset osallistuvat mielellään lähiruokapäiviin ja sadonkorjuutapahtumiin. ”Siellä tapaa asiakkaita. Positiivinen palaute auttaa jaksamaan ja jatkamaan.”
Tilalta voi myös ostaa tuotteita. Suoramyyntipäivän pitämistä kerran viikossa on mietitty, tarvittaisiin vain myyntityöhön sopiva paikka, kertoo Hanne.
Rikkakasveja ja tuhoeläimiä torjutaan tilalla mahdollisimman luonnonmukaisin keinoin, mutta viralliseen luomutuotantoon ei olla siirtymässä.
”Asiakkaat tuntevat meidän toimintatapamme. Luomutuotannon mukana tulee lisää byrokratiaa ja kankeutta toimintaan, eikä se siksi kiinnosta ainakaan tällä hetkellä”, Kinnuset sanovat.
SARI PENTTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
