Hyvinvointi ykkösasia yli tuhannen lehmän espanjalaistilalla
Espanjan viidenneksi suurimmalla maitotilalla jokainen eläin syö ja lepää silloin kun siltä tuntuu. Vain viidellä lehmällä on 1 250 lypsävän karjasta utaretulehdus.BÉTERA, ESPANJA (MT) Ramón ja Miguel Morlan maitotila on kuin lehmien valtakunta. Isän ja pojan yhdessä omistamalla tilalla on kaikkiaan yhdeksän hehtaaria avopihattoa, jossa asuu runsaat 2 000 nautaa.
Lypsäviä on 1 250 ja nuorkarjaa noin tuhat. Lypsy hoidetaan 50-paikkaisella karuselliasemalla kolmesti päivässä.
Lepo- ja ruokailutilaa kaikille yhtä aikaa
Vaikka pääluku on suuri, tehotuotannon lieveilmiöitä ei näy.
Vanha isäntä Miguel tuntee edelleen koko holstein-karjan yksilöinä. Poika Ramón on siitä hieman kateellinen.
”Haluaisin, että minulla olisi enemmän aikaa tarkkailla lehmiä, mutta paperityöt vievät ison osan päivistä.”
Eläinten hyvinvointi on sydämen asia kummallekin.
”Lehmä on kiitollinen eläin. Mitä annat sille, se antaa kannattavuutena takaisin”, Ramón Morla sanoo.
Hänelle on tärkeää, että eläimillä on runsaasti tilaa. Kaikki lehmät mahtuvat yhtä aikaa syömään ja lepäämään, sillä lehmää kohti neliöitä on 23.
Morla ei voi edes kuvitella, että paikkoja olisi vähemmän kuin eläimiä.
”Kuvittele itse, että tulet kotiin pitkän työpäivän jälkeen ja haluat levätä, mutta kaikki talon makuupaikat on varattu. Sitten haluat syödä mutta joudut odottamaan nälkäisenä, että koko suku ruokailee ensin.”
Parin tuhannen holsteinin hyvinvoinnista huolehtii omistajien lisäksi 22 muuta työntekijää.
Työketjut sujuvat jouhevasti, sillä niitä on hiottu vuosia.
”Tehokkuus on tärkeintä, ei suuri koko. Joka vuosi on parannettava”, Ramón Morla sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

