Vuoden kalkkunatuottaja: Kun lintu voi hyvin, minäkin voin hyvin
Kuluttajat lisäävät kalkkunanlihan syöntiä. Kotimaisen osuus on pudonnut alle puoleen.
Agrologi Tatja Vahtivaara on tehnyt määrätietoisesti työtä kalkkunoiden suolistoterveyden hyväksi. "Ei ole mitään kamalampaa kuin se, että lintu sairastaa."Paimiolainen agrologi Tatja Vahtivaara on valittu vuoden 2015 kalkkunatuottajaksi. Vahtivaara kasvattaa kalkkunoita Paimiossa ja Vehmaalla.
Yrittäjä on määrätietoisesti kehittänyt tuotantoa. Ensi keväänä tilalle valmistuu uusi kasvattamo, jonka kustannusarvio on 1,1, miljoonaa euroa. Sen jälkeen tilalla on kaikkiaan 42 000 kasvatuspaikkaa, joista puolet on vuokralla.
Vahtivaara jatkaa vanhempiensa aloittamaa ympärivuotista kasvatusta. Kalkkunoiden hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota alusta lähtien.
"Kun lintu voi hyvin, minäkin voin hyvin", Vahtivaara tiivistää.
Kalkkunoita kasvatetaan kotimaassa 37 tilalla. Tiloilla on keskimäärin 10 000 kasvatuspaikkaa.
Kalkkunanlihan kulutus kasvoi alkuvuonna kymmenkunta prosenttia. Se on lisännyt tuontia, jonka osuus kulutuksesta on kivunnut jo 42 prosenttiin.
Laajentamalla tuotantoaan Vahtivaara mahdollistaa omalta osaltaan kotimaisen kalkkunanlihan saatavuutta.
Vuoden kalkkunatuottajan valitsevat Suomen Siipikarjaliitto ja Länsi-Kalkkuna Oy.
Kalkkunanlihaa tuodaan Suomeen eniten Saksasta ja Puolasta. Kalkkunanlihavalmisteiden suurimpia tuontimaita ovat Saksa, Ranska, Alankomaat ja Brasilia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

