väitös Tuottajan ammatti-taito vaikuttaa eläinten tuotokseen
Tuottajille ennestään selvä asia on nyt todistettu myös tutkimuksen keinoin: kotieläintuottajan ammattitaidolla on ratkaiseva vaikutus sekä eläinten hyvinvointiin että tuotokseen.
FM Tiina Kauppinen selvitti väitöstutkimuksessaan tuottajien omia käsityksiä eläinten hyvinvoinnin edistämisestä ja heidän asenteidensa vaikutusta eläinten tuotokseen.
Tuottajien asenteita selvitettiin haastattelujen sekä kyselytutkimuksen avulla.
Kauppinen havaitsi, että tuottajat hahmottivat eläinten hyvinvoinnin edistämisen neljänä eri kokonaisuutena: hyvien olosuhteiden järjestämisenä eläimille, eläinten terveydestä huolehtimisena, eläinten hyvänä kohteluna ja tuottajan omasta jaksamisesta huolehtimisena.
Tuottajien oman näkemyksen mukaan heidän asenteillaan on merkitystä eläinten hyvinvoinnille ja tuotokselle. Kauppisen tutkimuksen tulokset tukevat tätä.
Asenteilla on Kauppisen mukaan merkitystä jopa tuottajan oman työmotivaation kannalta, sillä eläinten käyttäytyminen hoitajaansa kohtaan vaikuttaa myös hoitajan mielialaan.
Asenneselvityksen jälkeen Kauppisen tutkimuksessa haastateltiin 30 sikatuottajaa ja arvioitiin eläinten hyvinvointia heidän tiloillaan. Selvisi, että tuottajan korkea ammattitaito ja sikojen hyvä terveys olivat yhteydessä suureen pahnuekokoon ja emakoiden lyhyeen lisääntymiskiertoon.
Tuottajien asenteiden ja eläinten hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä mitattiin myös yhdistämällä kyselylomakkeella kerätty 117 maidontuottajan asenneaineisto sekä samoilta tiloilta ympäristöperäisillä mittareilla mitattu lypsylehmien ja vasikoiden hyvinvointiaineisto.
Tuottajan oma kokemus siitä, että eläinten hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää ja helppoa, oli selvästi yhteydessä parempiin eläinten hyvinvoinnin edellytyksiin tilalla.
Tuottajien asenteiden ja eläinten tuotoksen yhteyttä tutkittiin lisäksi vertaamalla 124 sikatuottajan asenneaineistoa heidän tilojensa porsastuotokseen.
Eläinten hyvä kohtelu oli yhteydessä keskimääräistä suurempaan porsastuotokseen ja pienempään porsaskuolleisuuteen. Samoin vaikutti tuottajan kokemus siitä, että hyvien elinolojen järjestäminen eläimille on helppoa, sekä tuottajan mielenkiinto uutta tutkimus- ja asiantuntijatietoa kohtaan
Kauppinen väitteli eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopistossa marraskuussa. SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
