12. luukku: Karjalanpaistia kinkun kera?
Junan tuomana pohjoiskarjalaisena en enää ihmettele maakuntien jouluruokaperinteitä: karjalanpiirakoita syödään tietenkin myös joulun pyhinä, koska ne ovat niin hyviä, kirjoittaa toimittaja Liisa Yli-Ketola.
Lapsiperheen kinkku hunnuttuu ketsupilla - kuinkas muuten? Ja tälle ei kaveriksi enää karjalanpaistia kaivata. Kuva: Liisa Yli-KetolaHarva noudattaa enää orjallisesti edes sukunsa saati sitten asuinmaakuntansa jouluperinteitä.
Minulle hämäläiselle kotijoulusta on siirtynyt imelletty perunalaatikko, jota teen vain sen yhden kerran vuodessa: jouluaatonaattona keitetyt ja kuumana muussatut perunat imeltyvät uunin päällä yön yli ja aattoaamuna niistä tehdään maidon ja voinokareen kera pehmeä seos.
Velliä vähän paksumpi perunamössö laitetaan alhaiseen uuninlämpötilaan kypsymään muhevaksi laatikoksi.
Myös Hämeessä valmistettiin usein karjalanpaistia, myöhemmin hirvenpaistia ja lihapullatkin kuuluivat lapsuuteni jouluun.
Tyylilajina taisi olla mahdollisimman suuren runsauden tavoittelu: oli kalaa ja monenlaista liharuokaa.
Nykyään meidän perheessämme voimavarat keskitetään vain muutamiin ruokalajeihin. Monena vuonna kinkku on ollut se kruunu, joka on määrittänyt muut tarjottavat.
Siihen emme ole kaivanneet massiivisia liharuokia rinnalle.
Pikemminkin kasviksia ja juureksia on yritetty hyödyntää – eikä Lähi-idän hummuksia tai espanjalaistyyppisiä salsoja ole unohdettu. Ne siivittävät suomalaista kinkkua kummasti!
Tunnetko termit?
Tässä lopuksi Rauha Makkosen "Ruotsit ruuvvalla" -kirjan näytteitä aidosta pohjoiskarjalaisesta 1900-luvun alun ruokaperinteestä. Poimi omasi!
Jouluviikolla tehtiin hernetuuvinkia ja lanttutuuvinkia. ( tuuvinki= laatikko)
Potakka- ja ryynipiiroot kuuluivat ilman muuta asiaan. ( potakka= peruna)
Pyhäselkäläisen maalaistalon jouluaaton ruokalista: ryynimakkarat, perunat, karjalanpaisti, piirakat ja tupinakukkoset. ( tupinakukkonen = umpipiirakka, jossa täytteenä siansivua ja ohraryynejä)
Pienemmässä talossa riittivät uuniperunat, suolakakkara ja suolakala. ( kakkara = pieni kakku tai leipä)
Kauppiasperheessä nautittiin leikkelepöydästä lohta, mätiä, rosollia, keitettyjä punajuuria, suolakurkkua sekä nahkiaisia, sardiineja ja keitettyjä kuumia perunoita.
Lihaliemi ja pasteijat olivat väliruokana. Lipeäkalan kanssa tarjoiltiin voisulaa tai maitokastiketta. Kinkku tuotiin kuumana pöytään luumujen, linssien, viinimarjahillon, kotisinapin ja lanttulaatikon kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

