HK-johtaja: Hintasopimuksia kaupan kanssa syytä lyhentää
Ruokaketjussa olisi syytä päästä eroon liian jäykästä hinnoittelusta, sanoo HK Scanin toimitusjohtaja.Teollisuuden ja kaupan välisissä hintaneuvotteluissa pitäisi siirtyä selvästi nykyistä lyhyempiin sopimuskausiin, HK Scanin toimitusjohtajana maaliskuussa aloittanut Hannu Kottonen sanoo.
Hänen mukaansa hintoja on vaikea sitoa pitkäksi aikaa, jos kysynnässä tai tarjonnassa tapahtuu isoja muutoksia tai liian hitaat hintamuutokset syövät kannattavuutta.
”Jos kaupan järjestelmät ovat sopeutuneet nopeisiin hintamuutoksiin esimerkiksi bensan myynnissä, miksei se toimisi myös ruokakaupassa.”
Ruokamarkkinat ovat muuttuneet viime vuosina rajusti. Voi- ja kananmunapula voi saada jatkoa, sillä myös lihasta voi tulla pulaa, Kottonen muistuttaa.
”Kuluttajien on syytä tottua tuotannon määrien vaihteluun. Paluuta pysyvän ylituotannon maailmaan ei enää ole ostovoiman kasvaessa Aasiassa.”
Kottonen uskoo, että paikallisuus tulee korostumaan lihateollisuudessa seuraavien vuosien aikana.
”Lihan jalostusta ei kannata viedä kovin kauas, sillä jo yksin kuljetuskustannukset nousevat nyt nopeasti.”
Kottosen tavoitteena on rakentaa HK:sta yhä tiiviimpi konserni ja ottaa tehot irti nykyrakenteesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

