Lähiruokabuumi toi nuoret New Yorkin maatiloille
New Yorkin tiheään asutussa osavaltiossa on 35 000 maatilaa. Tilat ovat pieniä ja viljelijät vanhenevat, mutta kiinnostus lähiruokaan tuo nuoria alalle.MOUNT PLEASANT, YHDYSVALLAT (MT) New Yorkin osavaltio on väestömäärältään Yhdysvaltain kolmanneksi suurin. Lähiöt kasvavat isojen kaupunkien ympärillä, mutta osavaltiossa on New York Farm Bureau -järjestön mukaan noin 35 000 maatilaa.
Tilat ovat pieniä: kasvinviljelytilat muutaman, lihatilat parinkymmenen hehtaarin kokoisia, kertoo nuorten viljelijöiden koulutuksesta Stone Barnsin tilalla vastaava Nena Johnson .
40 kilometriä Manhattanilta pohjoiseen sijaitseva Stone Barns on paitsi liha- ja kasvinviljelytila, myös koulutuskeskus.
Yhdysvaltain maatalousministeriö tukee tilaa nuorten viljelijöiden kouluttamisessa. Ministeriö on herännyt viljelijöiden ikääntymiseen. Sen arvion mukaan viljelijöiden ja karjankasvattajien määrä Yhdysvalloissa vähenee kahdeksalla prosentilla vuosien 2008 ja 2018 välillä. Keskimäärin yhdysvaltalainen viljelijä on nyt 57-vuotias.
Stone Barns haluaa lisätä Koillis-Yhdysvalloissa toimivien, kestävän kehityksen periaatteita noudattavien pienten ja keskikokoisten tilojen määrää ja palauttaa maatalouteen monimuotoisuuden.
Lähiruoka on Johnsonin mukaan vakiinnuttanut asemansa Yhdysvalloissa viimeisen vuosikymmenen aikana. Etenkin nuoret ovat aktiivisia lähiruokaliikkeessä. Ajatus ruuan tuottamisesta omalle yhteisölle kiinnostaa, mutta myös ympäristösyyt, kuten ilmastonmuutos, rohkaisevat viljelemään itselle.
Stone Barns toimii luomuperiaattein mutta ilman luomumerkkiä. ”Ihmiset tulevat tänne ja näkevät, miten toimimme”, Johnson perustelee.
Tila maksaa harjoittelijoille kuukausittain vajaan tuhannen euron stipendin. Töitä on 35 ja luokkahuoneessa opiskelua viisi tuntia viikossa.
Johnsonin mukaan osa harjoittelijoista yllättyy maatilan töiden raskaudesta. ”Vaikka he eivät alkaisi viljelijöiksi, he arvostavat ruokaa enemmän.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

