Luken professori: Tuottajaorganisaatioista keino kasvattaa tuottajien neuvotteluvoimaa?
Jyrki Niemi arvioi, että kaupan osuuden kasvu on saavuttanut lakipisteensä.Miksi lihantuottaja jää elintarvikeketjussa mopen osille ja miten viljelijöiden ruuan hinnasta saamaa siivua voitaisiin kasvattaa?
Sitä pohditaan parhaillaan MTK:n lihavaliokunnan järjestämässä seminaarissa Helsingissä.
Tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta kehottaa tuottajia selvittämään, voisivatko EU:n sallimat tuottaja- ja toimialaorganisaatiot olla keino alkutuottajan neuvotteluvoiman lisäämiseksi.
Tällä hetkellä tuottajat ovat heikoilla kisassa keskittynyttä elintarviketeollisuutta ja kauppaa vastaan.
"Lainsäädännön pitää mahdollistaa tuottajien kaupallinen edunvalvonta laajemmin kuin kilpailulaki nykyisin sallii", Niemi sanoi.
"Jos rumasti sanotaan, on vaikea nähdä tuottajien aseman paranevan ilman, että jopa kartellinomainen toiminta tuottajien kesken sallitaan", hän sanoi.
Toisaalta Niemi arvioi, että kaupan osuuden kasvu on ehkä nyt saavuttanut lakipisteensä.
Kaupalla on tulevina vuosina edessään iso murros, hän sanoo. Vaikka ruuan verkkokauppa on vielä pientä, se haastaa jo kaupan toimintatavat ja hinnat.
"Elintarvikeketjun muilla osapuolilla on mahdollisuus haastaa kauppa aivan uudella tavalla."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

