Makerasta lähes neljän miljoonan euron rahoitus 17 tutkimushankkeelle – tavoitteena elintarvikeketjun kilpailukyvyn parantaminen
Rahoitus jaettiin kolmen eri painopistealueen mukaan: kasvintuotantoa, kotieläintuotantoa ja ruokaketjua koskeviin hankkeisiin.
Yhden rahoitusta saaneen tutkimushankkeen teemana on vasikoiden hyvinvointi. Kuvituskuva. Kuva: Carolina HusuMaatilatalouden kehittämisrahastosta eli Makerasta myönnetään tänä vuonna rahoitusta 17 uudelle maa- ja elintarviketalouden tutkimus- ja kehittämishankkeelle. Yhteensä hankkeiden saama rahoitus on 3,95 miljoonaa euroa.
Rahoitettavien hankkeiden tavoitteena on parantaa kestävällä tavalla maa- ja elintarviketalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Lisäksi niiden halutaan tuottavan maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan tehtävien hoitamisessa tarvittavaa tietoa.
Tämän vuoden rahoitushaussa oli painopisteinä tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet kasvintuotannossa ja kotieläintuotannossa sekä ruokajärjestelmän menestystekijät nyt ja tulevaisuudessa.
Kasvintuotannon mahdollisuuksiin ja haasteisiin pureutuvat muun muassa perunaruttoa, juolavehnän ja öljykasvin tuholaisten vaihtoehtoisia torjuntamenetelmiä sekä nurmikasvilajikkeiden jalostuksen genomityökaluja koskevat tutkimukset.
Kotieläintuotantoon keskittyvissä tutkimuksissa aiheina ovat muun muassa vasikoiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä viljelijöiden asenteet lypsylehmien laiduntamiseen ja laiduntamisen vaikutus hiilensidontaan ja nautojen hyvinvointiin. Yhdessä tutkimuksista puolestaan pureudutaan hännänpurennan seurannan ja ehkäisyn kehittämiseen porsaiden välikasvatusvaiheessa.
Ruokajärjestelmä on tutkimuskohteena esimerkiksi tutkimuksessa, jossa tarkastellaan Suomen ruokajärjestelmän kokonaiskestävyyttä eli kykyä turvata ruuan riittävä tarjonta erilaisissa olosuhteissa ja tilanteissa.
Kooste kaikista rahoituksen saaneista tutkimushankkeista maa- ja metsätalousministeriön sivuilla.
Makeran lisäksi suomalaisille tutkijoille myönnetään rahoitusta rahoittajien välisten EU-tason verkostojen eli ERA-NETien kautta. Näissä suomalaiset tutkijat tekevät laajempaa tutkimusta kansainvälisessä yhteistyössä eri alueilla, joita ovat kestävä kasvintuotanto, luomututkimus, kestävä ruuantuotanto, ICT-teknologia ja automatiikka ruokajärjestelmässä.
Suomalaisten hankkeiden osuuden rahoitus tulee osin Makeran ja osin EU-rahoituksen kautta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

