Liemiruokkijan tiedot päivitettävä
Sikalan liemiruokinta vaatii tarkkuutta. ”Raaka-aineiden ja seosreseptien tiedot tulee syöttää oikein koneelle. Liian usein käy niin, että arvot syötetään kerran, eikä niihin enää palata”, kehitysasiantuntija Johanna Daka Satafood Kehittämisyhdistys ry:stä toteaa.
Ruokinnan onnistumisen kannalta on oleellista, että liemiruokinnan raaka-aineiden koostumus tiedetään ja tiedot päivitetään ruokkijalle seoksen muuttuessa.
Analyysejä kannattaa teettää myös rehusta, joka on sikojen edessä. Tuloksista nähdään, vastaako toteutunut ruokinta reseptin suunnitelmaa.
Toinen ruokinnan tehokkuutta vievä virhe tapahtuu usein jo laitteiston suunnittelussa. Suunnitteluvaiheessa ei oteta huomioon, että laitteiston pitää pystyä pumppaamaan lientä, jonka kuiva-ainepitoisuus on suhteellisen korkea. Kun pumppujen teho ei riitä, ruokinnassa on tehtävä kompromisseja laitteiston toimivuuden ja sioille parhaan ruokinnan välillä.
Ruokintaseosten puutteet ovat yleensä tasaisuudessa, kuiva-aineen määrässä ja viljojen jauhatuskarkeudessa.
Liemi saadaan helpoiten tasaiseksi teollisuuden sivutuotteilla. Matala kuiva-ainepitoisuus ja karkea vilja aiheuttavat seoksen lajittumista.
Viljan tulee olla hienoa jauhoa, jotta se ei erotu nesteestä. ”Jauhatuksessa tasapainoillaan karkeuden kanssa, sillä jos vilja on liian hienoa jauhoa, sikojen mahahaavariski kasvaa”, Daka muistuttaa.
Ongelmiin kannattaa hakea ratkaisua, sillä toimiva ruokinta parantaa sikojen päiväkasvua ja sitä kautta taloudellista tulosta. Daka kertoo vaihtelusta, joka sikatiloilla oli vuonna 2012: ”Parhaassa neljänneksessä päiväkasvu oli 936 grammaa ja huonoimmassa 751 grammaa”
Teollisuuden sivutuotteiden käyttö laskee seoksen hintaa.
”Liemiruokinnan iso etu on, että sivutuotteita voidaan hyödyntää. Se myös sitoo sikataloutta elintarvikeketjuun eri tavalla kuin tilalla tuotetun viljan tai teollisen rehun käyttö”, Daka huomauttaa.
Sivutuotteiden käyttö vaatii kuitenkin suunnitelman rehuseoksen vaihtoehtoisista raaka-aineista toimituskatkojen varalta.
HANNA SALONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
