”Teknologia puolittaa ruuan hinnan vuoteen 2050”
Kansainvälinen ruokapolitiikan tutkimusinstituutti (IFPRI) listaa raportissaan keinoja ruokaturvan parantamiseen. Maailman viljelykasvien satoja voitaisiin nostaa jopa 67 prosenttia käyttämällä sopivia viljelyteknisiä ratkaisuja.Maapallon kasvava ja vaurastuvat väestö kuluttaa yhä enemmän ruokaa. Epätasapainoa lisää ilmastonmuutos. Se pienentää satoja, jos viljelijät eivät muuta käyttämiään viljelytekniikoita. Maailman ruuantuotannolle tärkeimmät kasvit ovat maissi, riisi ja vehnä.
Kansainvälisen ruokapolitiikan tutkimusinstituutin IFPRI:n raportin mukaan maissin suorakylvö kasvattaisi satoa 20 prosenttia. Kastelemalla samoja peltoja kasvu olisi 67 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.
Riisille hyödyllisintä olisi typen käytön tehostaminen. Yhdessä kastelun kanssa satoa saataisiin lisää 43 prosenttia.
Jalostamalla lämmönkestäviä vehnälajikkeita sato voisi nousta 17 prosenttia. Vehnän kastelu auttaisi raportin mukaan vielä 23 prosenttia lisää.
Teknologiaa ja viljelytekniikoita yhdistelemällä saavutettu tuottavuuden nousu laskisi maissin hintaa raportin laskelmien mukaan jopa 49 prosenttia vuosisadan puoliväliin mennessä. Vastaava lasku olisi riisillä 43 ja vehnällä 45 prosenttia.
Tutkimuksessa muistutetaan, että yhtä ihmelääkettä ei ole. Tuotannon alueelliset erot pitää ottaa huomioon tarkasti, ja tekniikoista pitää valita kullekin alueelle sopivin. Viljelijät pitää kouluttaa, jotta he osaavat käyttää viljelyssä oikeita keinoja.
IFPRI kannustaa investoimaan maatalouden tutkimukseen, tuotantopanoksia säästävään viljelytekniikkaan sekä kasteluun.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

