
Männyn kuoresta uutejuomaa valmistava Ravintorengas palkittiin vuoden luontoyrityksenä
Myös KÄÄPÄ BioTech ja metsänomistaja, luontoyrittäjä Heini Katajisto palkittiin Mikkelin Luonnontuotepäivillä.
Karin Havupuu-uutejuomaa valmistava Ravintorengas Oy palkittiin vuoden luontoyrityksenä. Kuva: Johannes TervoLuontoyrittäjyyden tunnustuspalkinnot on jaettu valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Mikkelissä. Vuoden 2022 luontoyritys on Ravintorengas Oy Siikaisista Satakunnasta.
Vuoden luonnontuotetoimijaksi puolestaan valittiin KÄÄPÄ BioTech Oy Lohjalta Uudeltamaalta. Lisäksi muistettiin kunniamaininnalla luonnontuotealalla ansioitunutta metsänomistajaa ja luontoyrittäjää Heini Katajistoa Sysmästä.
Sanna Herttua-Laiho esittelee tuotannossa käytettävää männyn kuorta. Kuva on vuodelta 2019. Kuva: Johannes TervoRavintorengas Oy on 1970-luvun lopulta lähtien valmistanut Karin Havupuu-uutejuomaa, joka valmistetaan puhtaasta lähdevedestä sekä nuoren männyn kuoresta ja nilasta. Juoma valittiin vuonna 2021 Vuoden terveystuotteeksi.
Perheyrityksen toimintaa on viime vuosina ryhdytty kehittämään ja uudistamaan aktiivisesti muun muassa sukupolvenvaihdoksen myötä. Yrityksen ohjissa on nykyään perheen tytär Sanna Herttua-Laiho.
Ravintorenkaan tuotteissaan käyttämä männyn kuori ja nila on luomusertifioitua. Raaka-aine tulee läheisiltä metsätiloilta ja sitä käsitellään alusta asti elintarvikkeena.
”Puhdas luonto ja elinvoimaiset metsät ovat meille elinehto. Uskomme, että luomusertifioiduilla metsillä on suuri arvo, jota ei vielä täysin ymmärretä. Meille suomalaisille arkipäiväisiltä tuntuvat asiat ovat kuitenkin monelle muulle pelkkää utopiaa”, Herttua-Laiho toteaa.
KÄÄPÄ Biotech tutkii, innovoi ja kehittää ratkaisuja sienien käyttöön luoden uusia mahdollisuuksia maaseudun yritystoiminnalle. KÄÄPÄ Biotech Oy:n toimintamalli, joka korostaa vastuullista metsänhoitoa ja luotettavaa, jäljitettävää raaka-aineen tuotantoa, toimii tulevaisuuden markkinoiden edellyttämällä tavalla.
Yrityskokonaisuuteen kuuluva metsäliiketoimintayksikkö KÄÄPÄ Forest edistää metsien monipuolista käyttöä ja luomupakurin metsäviljelyä sekä hallinnoi maailman suurinta pakurin viljelyverkostoa. KÄÄPÄ Mushrooms on suomalaisista funktionaalisista sienistä valmistettu loppukuluttajille suunnattu brändi.
Heini Katajisto hyödyntää metsiään monipuolisesti. Hänen yrityksensä tuottaa muun muassa joulukuusia, havuja, mahlaa ja kuusenkerkkiä. Kuva: Sanne KatainenHeini Katajisto on luontoyrittäjä ja metsänomistaja, joka on aktiivisesti tarttunut metsien erilaisiin ja uusiinkin mahdollisuuksiin. Sysmässä Päijät-Hämeessä sijaitsevan yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa muassa joulukuuset, havut, mahla, kuusenkerkät sekä erilaiset luonnonkasvit. Tarjontaa on myös opaspalveluissa.
Katajisto on ensimmäisiä yksityismetsänomistajia, joka on lähtenyt sertifioimaan metsänsä luomukeruualueiksi. Monia raaka-aineita onkin ollut mahdollista toimittaa luomulaatuisena eteenpäin.
Katajisto on lisäksi toiminut aktiivisesti mukana eri järjestöissä, verkostoissa ja hankkeissa uutta oppia hakien, mutta myös jakaen tietojaan ja kokemuksiaan auliisti eteenpäin. Luontoyrittäjyysverkoston lisäksi Katajisto on ollut pitkään Joulupuuseuran kantavia voimia.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat




