Pakurikääpä kasvattaa metsän monimuotoisuutta ja tuo metsänomistajalle lisätuloja
Valtaosa Kääpä Forestin pakurikäävästä menee myyntiin ulkomaille.
Pakurikääpä kasvattaa metsän monimuotoisuutta ja tuo metsänomistajalle lisätuloja. Kuva: Johannes WiehnPakurikäävän viljelyllä metsästä saa lisää tuottoa ja samalla monimuotoisuus kasvaa, Kääpä Forest kertoo tiedotteessa.
”Suomen talousmetsissä on hirveän vähän lahopuuta”, sanoo Kääpä Forestin metsäpalvelujohtaha Maria Suonpää. Pakurikäävän viljely lisää metsässä olevan lehtilahopuun määrää.
Lahopuu tarjoaa esimerkiksi pesäpaikkoja metsän eliöille.
”Kun viljellään pakuria, viljellään mielellään sellaisiakin sieniä, jotka ovat sukkessiossa seuraavana. Kun pakuri kuolee, muut sienet voivat levitä puihin seuraavana.”
Kääpä istutetaan puihin, jotka olisi muuten tarkoitus harventaa pois. Puuhun laitetaan puutappeja, joihin on laboratoriossa istutettu pakurikäävän rihmastoa.
”Pakuri on hidas kasvamaan. Menee 10 vuotta siihen, että tulee satoa", Suonpää kertoo. Yritys tekee metsänomistajien kanssa sopimuksen niin, että metsään istutetun pakurikäävän saa varmasti kaupaksi kun aika koittaa.
Valtaosa pakurista menee myyntiin maailmalle. Suonpää kertoo, että Yhdysvalloissa on nyt meneillään varsinainen sienibuumi: terveysvaikutteiset sienet ovat olleet vuoden kasvutrendi.
”Haaste ei ole löytää asiakkaita, vaan riittävästi raaka-ainetta riittävän säännöllisesti.”
Markkinoita löytyy myös Aasian suunnasta, mutta amerikkalaiset ovat valmiita maksamaan tuotteesta korkeampaa hintaa. Sinne Suomen puhtaissa metsissä kasvatettua pakuria voi myydä korkealuokkaisena luksustuotteena.
Lue lisää:
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat



