Metsä

Kun keittiöt tyhjenivät, helsinkiläiset ravintola-ammattilaiset lähtivät metsään ja tarttuivat pottiputkeen – "Kyllä tätä hetken tekee"

Koronakriisi avasi helsinkiläisille Noora Järviselle ja Jani Lähdesmäelle tien ravintola-­alalta metsän­istuttajiksi.
Jarno Mela
Jani Lähdesmäen mielestä epätasainen maasto tekee metsän istuttamisesta yllättävän raskasta. Ennen työn aloittamista hänellä oli mielikuva tasaiseen peltoon istuttamisesta.

Maaliskuun puolessavälissä koronaepidemia hiljensi Suomen ravintolasalit, keittiöt ja lukuisia muita palvelualojen työpaikkoja.

Töiden loppuminen on ollut monille kipeä isku. Helsinkiläisille Noora Järviselle ja Jani Lähdesmäelle se avasi tien uusiin kokemuksiin. He ovat työntäneet viikon ajan männyn- ja koivuntaimia pornaislaiseen metsämaahan.

”Ihan hyvä tehdä uutta duunia välillä. Viikon kokemuksella sanoisin, että tämä on huomattavasti raskaampaa kuin keittiötyö. Kyllä tätä hetken tekee, mutta en vaihtaisi alaa pysyvästi”, toteaa tavallisesti keittiöpäällikkönä työskentelevä Lähdesmäki.

Lähdesmäki kokee antavansa jotain takaisin, sillä kokkina hän käyttää metsän antimia monipuolisesti – marjoja, jäkälää, kuusenkerkkiä ja jopa pihkaa. Hän näkee varttuneet metsät eri silmin kuin ennen. ”Että joku hullu on tämänkin istuttanut.”

Lähdesmäen oman alan työt alkavat pian uudelleen. Ravintolat aukeavat kesäkuussa, ja keittiöpäällikön pitää aloittaa monipuoliset valmistelutyöt hyvissä ajoin sitä ennen.

Noora Järvinen on päässyt viikon jälkeen hyvään istutustahtiin ja nauttii metsässä olosta.

Järvisen työt Helsingin Hakaniemen kauppahallissa loppuivat maaliskuun lopussa. Aluksi kotona oleilu tuntui lomalta, mutta pian toimettomuus alkoi tökkiä.

”Olen yllytyshullu ja eräilijä. Tämähän on minulle vain bonaria, saa ulkoilla ja siitä vielä rahaakin.”

Metsätyö tuntui luonnolliselta valinnalta myös, koska Järvinen haaveilee muuttavansa maaseudulle ja aikoo syksyllä aloittaa hyötykasvien viljelyn opinnot Mäntsälässä.

Alun perin Lähdesmäen kasaamaan porukkaan kuului viisi työntekijää, mutta ensimmäisen viikon aikana kolme on jäänyt pois.

Lähdesmäen mukaan se johtuu varsinkin rahasta. Metsänistutuksesta maksetaan urakkapalkkaa. Tottumaton pääse harvoin heti koviin tuloksiin.

Lähdesmäki keksi metsätyöt Työtehoseuralla työskentelevältä kaveriltaan Juhani Piekkalalta.

Piekkala oli hoksannut, että koronakriisissä työtä vaille jääneiden kokkien välittäminen metsänistutustöihin sopisi hyvin Työtehoseuran ja Metsäkeskuksen yhteiseen Melua Metsään -hankkeeseen. Hankkeessa oli aiemmin keskusteltu metsäalan opiskelijoiden työllistämisestä.

Keittiöväen työllistäjäksi löytyi Jussi Hietalan yritys Viher-Suomi.

”Metsäkeskus ohjasi ottamaan yhteyttä Työtehoseuraan, ja lomautetut ravintolatyöntekijät tulivat esille. Ajattelin että miksipä ei, tämä on mielenkiintoinen mahdollisuus”, Hietala kertoo.

Hietalan mukaan koronakriisi ei ole hiljentänyt metsäpalvelu- ja viheralan yrityksen toimintaa. Töitä on jopa viime vuotta enemmän.

Tavallisesti osa metsänistuttajista tulee ulkomailta kausitöihin. Kun heidän maahanpääsynsä näytti epävarmalta, Hietala halusi varautua etsimällä uusia väyliä työntekijöiden palkkaamiseksi Suomesta.

Hietala arvelee palkkaavansa lisää työntekijöitä yrityksensä muihin töihin vielä metsänistutuskauden jälkeen. Hän ei vaikuta pettyneeltä, vaikka keittiötyöntekijöiden ryhmä on huvennut.

”Porukka on päässyt nopealla aikataululla sisään. Ei kuka tahansa pysty heti istuttamaan suurta määrää taimia. Tietty nopeus pitää kyllä olla, jotta tämä olisi sekä työntekijälle että työnantajalle mielekästä.”

Jarno Mela
Taimilaatikoiden kantaminen maastoon on raskas työvaihe. Noora Järviselle metsätalous ei ollut entuudestaan kovin tuttua, mutta yhden päivän perehdytyksen ja viikon työrupeaman jälkeen taimien istuttaminen sujuu ripeästi.
Katso uusin video
Lue lisää

Etelä-Saimaa: Välittäjä antoi katteettomia lupauksia nepalilaisille marjanpoimijoille

Tuntsan tundraantuminen ei johdu ilmastosta

TE-toimisto vastaa yrittäjän kritiikkiin kelvottomasta työnvälityksestä: Koneenkuljettajilla kova kysyntä – ammattilaisen löytäminen edellyttää jopa headhunttausta

4H:n hankkeella kasvatetaan Suomen hiilinieluja – nuoret istuttavat taimia käytännön ilmastotöinä