Metsä

Puun runkohinnoittelu on yleistynyt – tunnetko ja tiedätkö, mistä siinä on kysymys?

Korjuussa valvottavaa riittää yhä kuusen lahon pätkimisessä sekä muiden kuin runkohinnoiteltujen puulajien katkonnassa.

Kuuma puukauppavuosi on tuonut yhä useammalle puun myyjälle runkohinnoiteltuja puukauppatarjouksia. Runkohinnoittelua käytetään lähinnä päätehakkuulla ja siinä puulajille määritetään kuidun ja tukin sijaan vain yksi hinta. Hinnoittelu koskee käytännössä kuusta ja mäntyä. Muiden puulajien hinnat samankin kaupan sisällä perustuvat perinteiseen tavaralajihinnoitteluun.

"Runkohinnoittelu on myyjälle perinteistä tavaralajihinnoittelua helpompi kauppa"; sanoo MTK metsälinjan kenttäpäällikkö Pauli Rintala.

Tosin ostajaehdokkaiden tarjousten vertaaminen on helppoa vasta, jos kaikilta ostajilta saa runkohintatarjouksen. Joka tapauksessa tarjousten vertailu kannattaa tehdä kaikissa tapauksissa vain loppusummia vertailemalla.

Rintalan mukaan korjuun valvontahaaste liittyy lähinnä siihen, miten kuusen rungossa ole laho pätkitään halvempaan kasaan eli kuusen lahokuituun ja miten muut puulajit katkotaan. Huomiota kannattaa kiinnittää tarjousvaiheessa myös puun läpimittojen määrittelyyn.

Puunostajista ainakin osa tarjoaa runkohinnoitteluun myös hintatakuuta. Takuun määrittelyssä on kuitenkin haasteensa, koska runkohinnat eivät tilastoidu, eikä hinnoittelutapa sisällä tukin ja kuidun osuuksia.

Lisäksi kukin ostaja määrittää hintatakuun omalla tavallaan, eikä sen suuruuden määrittely ole läpinäkyvää tai myyjän tarkistettavissa.

Lue lisää:

Metsä Group ottaa käyttöön runkohinnoittelun harvennuksilla – katkonta kuitupuuksi ja tukiksi ei vaikuta metsänomistajan puukauppatiliin

Metsäjätitkin ostavat nyt puuta runkohinnalla – metsänomistaja voi unohtaa huolet reilusta katkonnasta, mutta tarjousten vertailu vaatii tarkkaa tukkisilmää

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Kantohintojen nousu kiihdytti puukaupan kesällä ennätysvauhtiin

Ilouutinen Keski-Suomeen

Yle uutiset: Puukauppa käy vilkkaana Kainuussa, vaikka kesän myrskytuhot hieman sitä hidastivatkin

Puukauppa jäi viime viikolla huippuvuoden 2018 vauhdista