Raakaa hillaa poimittu iät ja ajat
Näyttää olevan vallalla käsitys, että vain ulkomaalaiset poimisivat ”tietämättään” raakoja hilloja – ettei heitä olisi ohjeistettu poimimaan kypsiä marjoja.
Kyllä täällä monet paikallisista ovat poimineet raakoja hilloja 1960-luvun alusta ja poimivat edelleen.
Raakoja poimivat kehuvat, että niistä tulee yhtä hyviä kuin suolla kypsyneet. Toinen perustelu on, että pitää poimia raakana, kun muuten jää ilman.
Takavuosina raa’at hillat vietiin poimijoiden mukaan saunaan ja kellariin, ja jonkun päivän kuluttua niistä poistettiin kannat ja vietiin myyntiin.
Näin siis Pudasjärven Kollajalla, jossa ilmeisesti ahneus ja kateus saavat tällaista tekemään.
Alli Vuorma
Kollaja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
