Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Itsepalvelumyynti ja kotiinkuljetus ovat munatilan menestyksen salaisuus: "Hyvää palautetta tulee joka puolelta Suomea"

    Kurikkalaiselta Oja-­Nisulan tilalta voi käydä ostamassa munia milloin vain. Munataksi kiertää kaksi kertaa viikossa.
    Tomi Oja-Nisulan isännöimä munatila on saanut vetovoimaa suoramyynnistä. Asiakaspalautetta tulee ympäri Suomea.
    Tomi Oja-Nisulan isännöimä munatila on saanut vetovoimaa suoramyynnistä. Asiakaspalautetta tulee ympäri Suomea. Kuva: Johannes Tervo
    Oja-Nisulan itsepalvelumyymälä sijaitsee vain kiven­heiton päässä vilkasliikenteisestä kolmostiestä.
    Oja-Nisulan itsepalvelumyymälä sijaitsee vain kiven­heiton päässä vilkasliikenteisestä kolmostiestä. Kuva: Johannes Tervo

    Kurikkalaisen Oja-Nisulan kananmunien maine on kiirinyt Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelle, sillä monet asiakkaat vievät niitä tuttavilleen ja sukulaisilleen ympäri Suomea.

    "Hyvää palautetta tulee joka puolelta Suomea. Yksi asiakas kuljettaa munia sylikaupalla Nokialle, koska kuulemma kaikki hänen lähinaapurinsa kyselevät niitä", isäntä Tomi Oja-Nisula myhäilee.

    Oja-Nisula uskoo, että hyvä maine perustuu laatuun ja tuoreuteen. Kanoille syötetään laadukasta tehdasrehua ja eläimistä pidetään hyvää huolta.

    Kolmostien varrella sijaitsevan tilamyymälän ovi on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Ostokset maksetaan käteisellä kassalippaaseen tai mobiilimaksulla.

    Tuiskulan kylällä toimivalla Oja-Nisulan tilalla on ollut kanoja 1960-luvulta lähtien. Kananmunien itsepalvelumyyntiä ja munataksitoimintaakin tilalla on ollut jo 1990-luvulta lähtien. Tuolloin suoramyynti oli lapsenkengissä ja siihen suhtauduttiin vähätellen. Nykyisin valtaosa kananmunia tuottavista tiloista harjoittaa suoramyyntiä.

    Tomi Oja-Nisula on ollut tilan isäntänä vuodesta 2011. Kuusi vuotta sitten hän rakensi tilalle munapakkaamon. Nykyisin Oja-Nisulan tilalla munii 5 000 kanaa.

    Munien kotiinkuljetuspalvelu käynnistyi tilalla 1990-luvun puolivälissä, kun Tomin isoisän veli Artturi Oja-Nisula keksi lastata kananmunia pakettiautoon ja lähti kiertämään lähipitäjiä.

    "Hän oli tehnyt kauppaa koko työuransa ajan ja eläkepäiviensä ratoksi hän keksi kananmunien myynnin. Hän sai laajan ja uskollisen asiakaskunnan. Loppuaikoinaan Artturi pyysi, että lähtisin mukaan, koska hän ei enää jaksanut ajaa autoa. Minä ajoin ja hän hoiti kaupanteon."

    Tomi Oja-Nisula jatkaa perinnettä. Hän ­kiertää ovelta ovelle kahtena päivänä viikossa.

    Itsepalvelupiste on toiminut Oja-Nisulan mukaan hyvin, sillä yli 99 prosenttia asiakkaista on rehellisiä. Viisi vuotta sitten naamioitunut henkilö juoksi läheiseltä valtatieltä munamyymälään ja varasti koko kassalippaan sorkkarautaa käyttämällä.

    Pääsiäinen on kanatilalla sesonkiaikaa. "Kovimpina sesonkeina munia on kerätty ja viety myytäväksi sitä mukaa kun niitä on munittu. Kerran asiakas totesi, että nämähän ovat vielä lämpöisiä."

    Oja-Nisulan tilalla 30 munan kenno vapaankanan munia maksaa 4 euroa. Pienempiä munia saa euron halvemmalla. Pieni kanalatila ei pysty kilpailemaan marketin tarjouksille.

    "Kun munat alkavat vanhentua, niitä saatetaan dumpata alihintaan marketteihin ja halpamyymälöihin. Kymmenen munan koteloita myydään jopa alle eurolla. Siitä ei jää paljoa tuottajalle, koska pelkkä pahvirasia maksaa noin 20 senttiä."

    Vilkkaimpina päivinä munamyymälässä käy asiakkaita aamuvarhaisesta yömyöhälle. Pöydällä on ruutuvihko, johon asiakkaat kirjaavat ostoksensa. Kerran Oja-Nisula otti vihkon pois, koska se hänen mielestään hidasti kaupankäyntiä.

    "Silloin pöydälle alkoi ilmestyä paperilappusia ja osa asiakkaista ei meinannut uskaltaa lähteä pihasta, ennen kuin he saivat kuitattua ostoksensa johonkin. Vihko oli pakko palauttaa", Oja-Nisula nauraa.