Hävikkiruoka ei häviä lakeja säätämällä
Viimeisen viikon aikana Ranskan päätös laista, joka kieltää kauppaa heittämästä ruokaa roskikseen, on noussut esille monesta eri kanavasta.
On helppo mennä mukaan päivittelemään kaupan aiheuttamaan hävikkiä ja nostaa esille perinteisenä ruokakulttuurimaana pidetyn Ranskan päätöstä hävikin hävittämiseksi kaupasta.
Ruokahävikki on aina täysin turhaa ympäristön kuormittamista ja resurssien hukkaamista, tapahtuipa se missä ketjun osassa tahansa. On kuitenkin äärimmäisen vaikea kajota siihen osaan ketjua, jossa ruokahävikkiä syntyy eniten eli kotitalouksiin.
Kuluttajien ruokahävikistä keskustelu herättää tunteita. Tämä on ymmärrettävää, sillä ruokahävikin määrä vaihtelee suuresti kotitalouksien välillä ja esimerkiksi tulotasolla on yhteys ruokahävikkiin. Tarvitsemme kuitenkin keskustelua, uusia keinoja ja ideoita, jotta ruokahävikki kotitalouksissa vähenee.
Kotitalousopettajanakin voin myöntää, että kotonani ruokaa päätyy biojäteastiaan. Jos ongelmaa ei edes haluta nähdä, sitä on vaikea ratkaista.
Arvostetaan ruokaa ja nautitaan siitä joka päivä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
