Pilkkimällä ja kesäongella saatu saalis on monesti ahventa. Isoista tulee kelpo paistifileet ja pienet pehmenevät suussa sulaviksi patakukossa possunkyljen kaverina hauduttamalla uunissa.
Fileointiin tarvitaan sakset ja fileointiveitsi. Veitsi kannattaa teroittaa aina, kun aloittaa fileointiurakan. Nylkemiseen tarvitaan sakset ja terävä puukko. Pelkällä puukollakin pärjää. Käsitellyt kalat voi pakastaa sopivina annoksina.
Oheisessa kuvasarjassa on näytetty sekä fileointi että nylkeminen. Molemmat vaativat alkuun harjoittelua, mutta tekemällä oppii!
FILEOINTI: Avaa ahvenen vatsa. Poista sisälmykset. Se ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa fileointia. Kuva: Stiina Hovi
FILEOINTI: Vie terävä fileointiveitsi rintaevän takaa ja leikkaa alas kohti selkäruotoa. Kuva: Stiina Hovi
FILEOINTI: Käännä veitsi lappeelleen selkäruodon viereen. Liu'uta terä pitkin ruotoa pyrstöön asti. Yhdellä vedolla ei aina pääse loppuun, joten jatka toisella, mutta älä sahaa. Kuva: Stiina Hovi
FILEOINTI: Poista fileestä kylkiruodot. Ne lähtevät ohuena levynä, kun viiltää niiden alta kohti vatsapuolta. Kuva: Stiina Hovi
FILEOINTI: Poista nahka liu'uttamalla veitsi fileen alta pyrstöpäästä alkaen. Kuva: Stiina Hovi
FILEOINTI: Valmiit fileet. Kuva: Stiina Hovi
NYLKEMINEN: Katkaise ahvenen pää. Voit käyttää saksia tai puukkoa. Kuva: Stiina Hovi
NYLKEMINEN: Avaa vatsa ja poista sisälmykset. Kuva: Stiina Hovi
NYLKEMINEN: Leikkaa puukolla vatsa- ja selkäevät pois lihaa myöten. Katkaise pyrstö saksilla tai puukolla. Kuva: Stiina Hovi
NYLKEMINEN: Aseta puukko nahkan kulman alle kalan etupäähän. Purista nahkaa puukkoa vasten peukalolla. Kuva: Stiina Hovi
NYLKEMINEN: Vedä nahka irti. Tee sama toiselle kyljelle. Kuva: Stiina Hovi
NYLKEMINEN: Valmis nyljetty ahven. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä jos haluat. Tässä asiassa on kaksi koulukuntaa: Toisten mielestä veren ja kalvojen jäämät on hyvä huuhtaista pois. Toiset ovat sitä mieltä, että vedestä kerran nostetun kalan ei ole enää hyvä nähdä vettä. Kuva: Stiina Hovi