Yhä vähemmän kotimaista
Vuonna 2012 Suomessa tuotettiin noin 8 miljoonaa kiloa kalkkunaa. Tänä vuonna tuotantoa on kymmeneksen vähemmän.
Kalkkunan tuotanto on keskittynyt Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueelle.
Suomessa syötiin kalkkunanlihaa noin 1,7 kiloa henkeä kohti vuonna 2012. Pääosa kulutetaan valmisteina, kuten kalkkunaleikkeleinä. Esimerkiksi broileria suomalaiset söivät kymmenkertaisen määrän henkeä kohti.
Kulutuksesta noin 40 prosenttia on tuontikalkkunaa.
Euroopassa syödään kalkkunaa noin 3,4 kiloa henkeä kohti vuodessa. Suurinta kulutus on Saksassa, noin 6 kiloa, Puolassa, 5,5 kiloa, ja Ranskassa ja Italiassa, noin 5 kiloa henkeä kohti vuodessa.
Euroopan tuotannon kärjessä ovat Saksa ja Ranska.
Kalkkunanliha on vähärasvaista, ja sen rasva on suurimmaksi osaksi niin sanottuja hyviä rasvoja. Lisäksi se on täynnä hyvälaatuista proteiinia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
