
Poimi tästä kasvattajan reseptit parhaisiin maa-artisokkaherkkuihin
Maa-artisokkaan kannattaa tutustua, sillä sen hieno maku sopii niin soppaan kuin sämpylöihin.Maa-artisokka on alkusyksystä ohutkuorinen eikä sitä tarvitse edes kuoria, kun vain hyvin pesee. Mukulat kannattaa käyttää heti tuoreeltaan.
Loppusyksystä, kun mukulat kasvavat, kuorikin vahvistuu. Silloin maa-artisokka säilyy viileässä viikon pari ja maakellarissa enintään kuukauden.
Maa-artisokan kasvattaja Heikki Manner käyttää maa-artisokkaa moneen. Tuoreena hän pesee mukulat, kuutioi ja kuullottaa voissa ruuan lisukkeeksi. Tai raastaa munakkaaseen tai kuutioi keittoon.
Juuresleipäänkin maa-artisokka sopii, jolloin maa-artisokkasoseella voi korvata noin kolmasosan jauhoista. Tai uunissa paahdettuun juuressekoitukseen.
Talven yli Manner säilöö maa-artisokkaa karamellisoimalla, kuivaamalla ja liköörissä.
Maa-artisokkamunakas
4 hengelle
4 pientä perunaa tai pätkä kesäkurpitsaa
4 maa-artisokka
4 munaa
voita paistamiseen
pippuria, yrttejä, suolaa
Raasta juurekset ja kuullota voissa pannulla. Sekoita munien rakenne rikki ja kaada pannulle. Paista kypsäksi ja mausta.
Maa-artisokkakeitto
4 hengelle
4 peruna
4 maa-artisokka
vettä
1 l kermaa tai osittain maitoa
2 tl muskottipähkinää
suolaa
Kuori ja keitä juurekset kypsiksi vedessä. Paseeraa siivilän läpi tai sosemyllyllä hienoksi soseeksi. Lisää kermaa tai maitoa ja mausteet ja kuumenna.
Maa-artisokkarieskat
1/2 kg tuoreita maa-artisokkia (noin 400 g sosetta)
¾ tl suolaa
2 kananmunaa
1 1/2 dl sämpyläjauhoja
3 dl ohrajauhoja
Kuori ja paloittele maa-artisokat ja keitä ne kypsiksi. Säästä keitinvesi. Soseuta artisokat ja lisää soseeseen noin ½ dl keitinvettä. Anna jäähtyä.
Sekoita soseeseen suola, munat ja jauhot.
Nosta taikina kasoiksi pellille leivinpaperin päälle, ripauta päälle jauhoja ja taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi.
Pistele rieskat haarukalla ja paista 250-asteessa vajaat 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Maa-artisokkalastut
Pese maa-artisokat huolellisesti. Viipaloi leikkurilla ohuiksi siivuiksi. Anna kuivua kuivurissa yön yli.
Käytä snackseina ja dippaa vaikka kermaviili- tai guacamole-kastikkeeseen. Lastut sopivat hyvin myös waldorfinsalaattiin tai annosten koristeluun.
Karamellisoitu maa-artisokka
Pane kolmen litran kattilaan pestyjä maa-artisokkia. Varaa 10 litraa omenamehua. Peitä maa-artisokat mehulla ja anna kiehua hiljalleen koko päivä puuhellan nurkalla. Lisää aina ohi kulkiessa mehua, etteivät maa-artisokat pala pohjaan.
Siivilöi illalla maa-artisokat erikseen ja pane yöksi uuniin 70 asteeseen kuivumaan. Keitä siirappia kasaan ja kaada seuraavana aamuna maa-artisokkien päälle.
Tällä tuotteella ei ole parasta ennen päiväystä.
Maa-artisokkalikööri
Koskenkorvaa
maa-artisokan kukkien terälehtiä
sokeria
Heikki Manner valmistaa maa-artisokankukkien terälehdistä likööriä, jonka valmistusaineet ovat yksinkertaiset: kirkasta viinaa, terälehtiä ja sokeria. Terälehtien maun annetaan uuttua viinaan, johon on sekoitettu sokeria. Lopuksi juoma siivilöidään.
Tarjotaan mieluiten kuohuviiniin sekoitettuna drinkkinä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





