STM kertoi kasvomaskiselvityksen tuloksista: Tutkimusnäytön perusteella kasvosuojainten käytön vaikutus viruksen leviämiseen on joko vähäinen tai olematon - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

STM kertoi kasvomaskiselvityksen tuloksista: Tutkimusnäytön perusteella kasvosuojainten käytön vaikutus viruksen leviämiseen on joko vähäinen tai olematon

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi maskiselvityksen tuloksista perjantaina iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö piti perjantaina iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisen kasvomaskiselvityksen tuloksista.

Selvityksen julkaisua koskevassa mediatilaisuudessa olivat mukana STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, johtaja Pasi Pohjola sekä emeritaprofessori Marjukka Mäkelä.

Selvityksen tekemiseen osallistunut emeritaprofessori Marjukka Mäkelä totesi tiedotustilaisuudessa, että tutkimusnäytön perusteella kasvosuojainten käytön vaikutus koronaviruksen leviämiseen on vähäinen tai olematon. Selvityksessä tutkittiin tavallisten kirurgisten maskien mahdollisia hyötyjä. Sen sijaan siinä ei otettu kantaa niin sanottuihin kansanmaskeihin.

Mäkelä huomautti myös, että aiempia tutkimustuloksia kasvosuojainten hyödyistä on vaikea soveltaa Suomen oloihin, sillä meillä väestöpohja on erilainen kuin tutkimuksissa, ja toisaalta tutkimukset ovat myös koskeneet eri viruksia kuin nyt leviävä koronavirus.

Emeritaprofessori korosti, että vaikka maskien käytön hyödyistä ei olekaan tieteellistä näyttöä, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei hyötyä välttämättä olisi. Mäkelä piti kuitenkin todennäköisenä, että kasvosuojainten hyödyt olisivat tulleet esille aiemmissa tutkimuksissa, jos niitä olisi.

Tiedotustilaisuudessa Mäkelältä kysyttiin, olisiko esimerkiksi joukkoliikenteen käyttäjille järkevää suositella niin sanottujen kansanmaskien käyttöä.

Tähän mennessä tehdyissä busseja ja lentokoneita koskeneissa tutkimuksissa on ollut Mäkelän mukaan niin pahoja virheitä, ettei niistä voi vetää tieteellisiä johtopäätöksiä.

Mäkelä huomautti, että itse tehtyjen maskien ongelmana on se, että ihmiset koskettelevat maskeja, joten ei voida tietää, onko niiden käytöstä hyötyä vai haittaa.

STM:n kansliapäällikkö Varhila kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtioneuvoston määrä käsitellä maski-asiaa ensi viikolla, ja tehdä asiaan liittyviä linjauksia luultavasti alkuviikon aikana.

Varhila ei ottanut kantaa siihen, mikä on STM:n linja maskien käytön suhteen. Kansliapäällikön mukaan STM tekee päätöksen linjastaan ennen valtioneuvoston asiaa koskevaa neuvottelua.

Lue lisää:

MTV: Kasvomaskeja koskeva selvitys valmistuukin toukokuun aikana

Kolme yritystä aloittanut maskien valmistuksen Suomessa — katso lähetys tästä

Kulmuni väläyttää maskipakkoa julkisiin kulkuneuvoihin – esittää Päivi Nergiä kansliapäälliköksi torstaina

Lue lisää

Venäläiset äänestävät perustuslakimuutoksista koronapandemian keskellä – tänään maassa on todettu yli 6 000 uutta tartuntaa

Keskisuuret yritykset saaneet valtion sijoitusyhtiön kautta nyt 50 miljoonaa – rahan saajia ei edelleenkään kerrota

Asuntomarkkinakatsaus: Koronan vaikutuksia näki kesäkuussa hiukan yli 20 prosenttia kiinteistönvälittäjistä

Rakennustyömailla Helsingissä ja Turussa todettu useita tartuntaryppäitä – THL vaatii työmaita kiinnittämään huomiota koronatorjuntaan