Kolme yritystä aloittanut maskien valmistuksen Suomessa — katso lähetys tästä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Kolme yritystä aloittanut maskien valmistuksen Suomessa — katso lähetys tästä

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo kotimaisen suojaintuotannon käynnistymisestä.

Kolme yritystä on tällä viikolla aloittanut Suomessa kirurgisten suu-nenäsuojusten ja kasvomaskien valmistuksen. Suojatakkien ja -esiliinojen valmistus on lähtenyt liikkeelle jo aiemmin.

"Haluan kiittää yrityksiä, jotka poikkeuksellisen lyhyessä ajassa ovat pystyneet käynnistämään kotimaisen suojavälinetuotannon. Saavutus on osoitus siitä reagointinopeudesta, jolla suomalaiset yritykset pystyvät vastaamaan muuttuviin tilanteisiin ja uudenlaisiin tarpeisiin", elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti maalis-huhtikuun vaihteessa hankkeen suojamateriaalien kotimaisen valmistuksen aloittamiseksi. Tuotantomäärät perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön käyttötarvearvioon. Kolme kotimaista yritystä: Filterpak Oy, Lifa Air Oy ja Teho Filter Oy ovat tällä viikolla käynnistäneet terveydenhuollossa käytettävien suu-nenäsuojusten ja kasvomaskien valmistuksen.

Ensi viikolla käynnistyy myös kotimaisten hengityksensuojainten valmistus. Terveydenhuollon käyttöön tarkoitettujen hengityssuojien valmistuksen ovat myöhemmin käynnistämässä muun muassa Screentec Oy, SJT-Investment Group Oy ja Eagle Filters Oy. Terveydenhuollon käyttöön kotimaiset hengityssuojat tulevat hyväksyttyjen testien jälkeen.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) viime viikolla esittämän arvion mukaan kirurgisten suu-nenäsuojusten kulutus sairaaloissa on tällä hetkellä 450 000 kappaletta vuorokaudessa. Muun sosiaali- ja terveydenhuollon puolella tarve on lähes saman suuruinen, joten yhteenlaskettu tarve on lähes miljoona kappaletta vuorokaudessa.

Hengityksensuojainten eli FFP2- ja FFP3-suojainten osalta käyttötarvearvio on 22 000 – 62 000 ja suojavaatteiden osalta 100 000 – 150 000 kappaletta vuorokaudessa. "Jos kapasiteetti saadaan täysimääräisesti käyttöön, kotimaisen valmistuksen pitäisi jo yksinään kattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeet sekä suu-nenäsuojusten että hengityksensuojainten osalta. Myös suojavaatteissa meillä on edellytykset merkittävään kotimaiseen tuotantoon, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi.

Suojavisiirien ja -vaatteiden valmistus on käynnistynyt jo TEM:n mukaan jo huhtikuussa. Sairaanhoitopiirit ovat tilanneet kotimaisilta valmistajilta visiirejä ja yksittäisiä suojatakki- ja -esiliinaeriä, mutta sairaanhoitopiirit eivät ole tehneet suojavaatevalmistajien kanssa pitkäaikaisia toimitussopimuksia. HVK neuvottelee parhaillaan kotimaisten valmistajien kanssa suojavaatteiden toimituksista.

Lue lisää

STM jätti maskiselvityksensä – hallitus päättää jatkosta ensi viikolla

Kulmuni: Huoltovarmuus ei ollutkaan niin hyvä kuin luultiin – varautumista parannetaan

Kulmuni väläyttää maskipakkoa julkisiin kulkuneuvoihin – esittää Päivi Nergiä kansliapäälliköksi torstaina

Sanna Marin: Suomen hallinnolta puuttuu kriisiajan työkaluja – "Oma suojavarusteiden ja testausvälineistön tuotanto saatava vauhtiin"